Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи. Това обяви в „Лице в лице“ изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев по повод на поисканата му оставка от министър-председателя Бойко Борисов. Той добави, че група медии разпространяват фалшиви новини по негов адрес.

„Тази атака идват от една медийна група – „Капитал“, г-н Прокпиев и свързаните с него политически говорители – „Демократична България“. От преди да влезе в банката този екип започнаха атака по мен. Няма нито една сделка, която да не е атакувана с фалшиви новини. Тяхната цел е да съборят банката, този човек е подсъдим по няколко обвинения, по мои сигнали. Това е лична вендета“, коментира Мавродиев.

Оставката му беше поискана заради отпуснат от ББР кредит от над 70 млн. лв на фирма, свързана с колекторска дейност. Премиерът Бойко Борисов реагира, след като от „Демократична България“ поискаха оставката на ръководството на Българската банка за развитие.

По думите му въпросната сделка е с компанията „Свети Георги Груп“, а по отпускането им се работи много преди кризата, поне шест месеца. Той отрече твърденията, че въпросният кредит ще бъде финансиран от средства, предвидени за икономическите последици от COVID-19. Мавродиев уточни, че тези пари са от ресурса на ББР, получени от международни финансови институции. А те са финансирали банката заради доверието в ръководния екип.

„За тази сделка ми се обадиха множество колеги, изпълнителни директори на банки. Те са силно изненадани и учудени, че ние търпим критика за подобна добра сделка, защото ние я спечелихме в конкуренция с други търговски банки, които се надпреварваха с нас“, заяви директорът на ББР в оставка.

Той уточни, че на компанията се отпускат тези пари, за да купят портфейл с необслужвани и проблеми вземания от две банки – Пощенска банка и Общинска банка. „Тази сделка е обезпечена с над 500 млн. лв. активи, тоест фалшивата теза, че това е необезпечен риск – е абсолютно лъжлива, за да бъде атакувана банката и екипа“, заяви Мавродиев.

Директорът на ББР в оставка допълни, че обезпечението е предимно с недвижими имоти. Добави, че банката ще спечели около 30 млн. лв. от тази сделка. Той обяви, че въпросната сделка може да се разглежда и като директна помощ на търговските банки в условията на криза.

Мавродиев беше категоричен, че сделката е приключена и не може да бъде разтрогната. „Тя е абсолютно законна, защото е одобрена първо от Управителния съвет на банката, второ от Надзорния съвет, назначен от министъра на икономиката и оглавяван от зам.-министъра на икономиката. Всяка сделка над 5 млн. лв. се одобрява от Надзорния съвет на банката – има много строг контрол“, добави той.

 „В банковата сфера моралът се измерва с числа. Банката внася дивиденти в държавата. Когато екипът ни влезе в банката имаше около 2,4 млрд. лв. активи, за 2 години и половина са с 1 млрд. повече, нараснали са с близо 35%. Раздадените кредити са били 700 млн. лв., към днешна дата са отпуснати 1,7 млрд. лв. кредит за малки и средни предприятия“, коментира директорът на ББР в оставка.

Директорът в оставка заяви, че ББР трябва да кредитира всички бизнеси, а големите компании не трябва да бъдат дискредитирани, защото създават много работни места и плащат високи данъци.