Премиерът Бойко Борисов разпореди на икономическия министър да освободи борда на директорите и изпълнителния директора на Българската банка за развитие. Това каза той в края на редовния сутрешен брифинг на оперативния щаб.

Изказването на премиера става след скандала, в който „Демократична България“ поиска оставката на ръководството на банката, след като стана ясно, че ББР е опуснала кредит от над 70 млн. лева на фирма, свързана с колекторска дейност.

"Възмутен съм от това, което направи ББР и финансовият министър каза, че никой с него не се е консултирал и на министъра на икономиката, който е принципал съм разпоредил, директори и всички да бъдат незабавно освободени. Министърът да свиква борд и да освобождава всичко в нея", добави Борисов.

Вчера главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев обяви на брифинг, че „непрекъснато се появяват всякакви фалшиви и популистки новини във връзка с ръководството на Българската банка за развитие“, като целта им била атака срещу правителството.

Темата беше коментирана вчера от вицепремиера Томислав Дончев. Той подчерта, че целият сюжет няма общо с антикризисните мерки на правителството, които включват и подкрепа за ББР за осигуряване на гаранции за банките.

Преди 2 дни НС гласува ма извънредно заседание капитализация на банката със 700 млн., лева, тъй като тя ще подпомага засегнатите от коронавируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!