Има ли разрешение на спора между България и Северна Македония? И какви трябва да са външнополитическите приоритети на България? В предизборен дебат по тези въпроси в „Лице в лице“ дискутираха Стефан Тафров от „Демократична България“ и Юлиан Ангелов от „Българските патриоти -  – ВМРО, „Воля“ и НФСБ"

„България трябва да има твърда позиция в спора със Скопие, защото не може да се прави национално предателство спрямо историята и кръвта на българските героите, които са се борили за Македония. Не можем да постъпваме като Георги Димитров и други национални предатели“, категоричен е Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него опонентите му от „Демократична България“ искат да извършат именно такова национално предателство и да допуснат започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Като доказателство на думите си той посочи, че „Христо Иванов казва, че Македония има право на собствен прочит на историята“.

„Заев направи сериозен дипломатически гаф със срещата си с Бойко Борисов. Днес Бойко Борисов даде знак, че ако е на власт, ще пусне Северна Македония в Европейския съюз. Това е шизофренно поведение. Когато беше на власт, поставя една позиция, а сега казва: „Служебното правителство и президентът няма да ви пуснат в Европейския съюз". Това е абсолютно възмутително – опит на един провален политик да използва толкова важна за България тема за тясно партийни интереси и предизборни цели. Това може да буди само отвращение и трябва да бъде строго осъдено  в обществото“, каза Тафров.

Снимка: btvnovinite.bg

„България няма как да пусне сега Северна Македония в Европейския съюз, защото е обвързана с парламентарна позиция. Лъжата на Борисов днес беше, че каза, че служебното правителство няма да даде подкрепа, защото не иска, а не защото е обвързано с тази позиция. България е парламентарна република и не може да бъде пренебрегнато това решение“, коментира политикът от „Демократична България“.

„Ние сме наследници на онази политическа традиция, която веднага след падането на комунизма успя да спечели сърцата на хората в Македония - след десетки години пребиваване в пределите на Титова Югославия Македония беше призната първо от България с правителството на Филип Димитров, от което бях част и аз. Впоследствие всички се съгласихме, че това трябваше да стане. Само че след това нито изградихме инфраструктура към Македония, нито имаше български инвестиции в тази посока. Ние не се превърнахме в модел за следване от Македония“, посочи Стефан Тафров.

„С вашата мека позиция защитавате коминтерновските тези. Вие защитавате македонските тези, готови сте да клекнете пред Заев“, отговори на своя опонент Ангелов.

Вижте целия дебат във видеото.