"Проверката на агенцията за социално подпомагане установи, че не можем да говорим за недобросъвестност при работата на персонала в дома в Горско Косово. Тя не констатира нарушения от страна на персонала", заяви социалният министър Деница Сачева в предаването "Лице в лице". 

Преди няколко дни омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 г. в дом за хора с деменция. Внезапна проверка на експерти е констатирала изключително лоши условия на живот в социалната институция в с. Горско Косово.

Домовете за възрастни хора, които страдат от деменция, в България са 14. Всички от тях подлежат на закриване в дългосрочен период, коментира министърът на социалната политика. По думите й те са изградени в непригодни за целта сгради – училища, бивши казарми.

„Битовите условия в голяма част от тях не са добри. Затова до 4-5 години те трябва да бъдат трансформирани в центрове за настаняване от семеен тип“, обясни министърът. По думите й проверката е показала, че не може да се говори за недобросъвестност от страна на персонала. Хората там са в тежко състояние, над 80-годишни, уточни тя.

Този случай ни дава повод да говорим отново за Закона за социалните услуги, отбеляза още Сачева. По думите й в този закон няма текстове за извеждане на деца от семейството без съдебно решение.

В случаите, в които има тежко насилие и заплаха за живота и здравето на детето, то се извежда от семейството, но след това то трябва да бъде потвърдено от съда. Над 1800 деца са останали в своите семейства именно след намесата на социалните работници, отбеляза Сачева.

Тя  беше категорична, че биологичните семейства и техните права се защитават до последно. Детето се извежда едва тогава, когато няма друг вариант, посочи Сачева.

Министърът на труда и социалната политика отбеляза, че заради недостига на кадри на пазара на труда държавата ще се опита да обхване младите хора на възраст между 18 и 29 години, които нито учат, нито работят.

"Ще работим по система за валидиране на уменията им и издаване на сертификат за работата им на пазара на труда. Ще работим и по привличането на висококвалифицирани работници в България. Ще предложим пакет от мерки за по-бързия им достъп до пазара на труда", каза Деница Сачева.