„Цифрите по договора с „Боташ“ са държавна тайна. Никой не обсъжда по света такива цифри. Никой не изнася държавни и търговски тайни“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов.

„Договорът за достъп до инфраструктура в Турция на пакета от услуги е абсолютно конкурентен на договора за ползване на гръцките терминали. Сумите са абсолютно сравни“, добави той.

„Всичко, което ангажираме, го плащаме без значение дали го ползваме. Договорът не е подписан от държавата, а от дружеството „Булгаргаз“. Лошото състояние на дружеството има връзка с пазарния дял и обемите газ, които се търгуват. Правителството остави търговците да вкарват руски газ на по-ниски цени и да избутват „Булгаргаз“ от пазарния му дял. Бъдещето на „Булгаргаз“ беше на международния пазар. Сега се наложиха безумни транзитни такси, които не събраха един лев, махнаха ги, но настроиха всички държави срещу нас“, подчерта Росен Христов.

„Искам да знам откъде ще доставяме газ? Имаме 1 млрд. от Азербайджан. А останалите 2 млрд. куб. метра? От Гърция не можем да доставим такива количества. Внасяме 1 млрд. от Азербайджан. Искам да знам другият газ в Българи откъде идва – той идва от Русия. Всички тези, които се водят евроатлантици, спонсорират Русия. Имаме договор с „Боташ“ и може да внасяме неруски газ. Няма как танкер от Норвегия да бъде претоварен някъде. Лесно е да се проследи и да се изиска сертификат за произход. Посредници изкарват милиарди, а ние плащаме сметката“, допълни бившият министър на енергетиката.

Според него в момента по договора с „Боташ“ „Булгартрансгаз“ печели от отдаване под наем на инфраструктурата с Турция, която преди не се е използвала, а „Булгаргаз“ е трябвало да търгува 1,5 млрд. куб. метра природен газ на Румъния, Унгария, Сърбия и други държави.

„Когато ние не го правим, „Боташ“ продава. Ключовият въпрос е - защо ние не използваме договора? Ако искаме да имаме енергийна сигурност, нужна е диверсификация“, обясни той.

„Не е вярно, че Александър Николов, министър на енергетиката в кабинета „Петков“ от квотата на „Има такъв народ“, е спечелил дело за клевета срещу мен. Точно обратното. Съдебното решение е в моя полза. То е влязло в сила. Той ме съдеше за клевета“, каза още Росен Христов.