Спешна помощ не е атрактивно работно място, защото секторът дълги години се неглижира от властта, а от там идва и тежкият кадрови дефицит. Това заяви в „Лице в лице“ бившият спешен медик д-р Делян Георгиев. 

По думите му работата е стресова и рискова. Той обясни, че спешните медици се водят трета категория труд. 

„Нормално е с напредването на годините човек да не може да прави това, което е вършел на 20 или 30. На мен ми се е налагало да се качвам на 40 м височина на строителен кран, за да стигна до пациент. Считам, че промяна в категоризацията на труд към втора категория ще направи Спешна помощ по-привлекателно място“, каза д-р Георгиев.

Според него проблемът не е в оборудването на екипите, а е необходима цялостна реформа в сектора. Той посочи, че към момента парамедиците не могат да помогнат на пациент без присъствието на лекар. Според него трябва да се регламентира образованието на тези хора и те да попълнят кадровия дефицит в системата.

„Много от колегите ги е страх да работят в системата на Спешна помощ, защото са сами – всичко зависи от тях. В болницата е друго – там има лаборатория, рентген“, допълни бившият медик. 

Той изтъкна, че голям проблем е агресията – вербална и физическа, като на него са му вадили мачете, докато е бил на адрес: „В „Люлин“, без видима причина, близък на пациента извади едно бразилско мачете, заби го в масата и каза да лекувам баща му както трябва, иначе…“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!