Какво е необходимо, за да може парамедиците да оказват самостоятелно спешна помощ, без присъствието на лекар – властите подготвят реформа.

Желанието да бъде до хората, когато се нуждаят от спешна медицинска помощ, отвежда Боряна Стоянова в Българския червен кръст. Там тя се обучава да стане парамедик. Учебният план в БЧК е разделен на три семестъра по 960 часа и е насочен към работещи хора.

Снимка: btvnovinite.bg

Степените на квалификация са втора и трета, без четвърта, с която парамедикът може да окаже самостоятелно спешна медицинска помощ.

В Националния учебен център на Българския червен кръст, се обучават 19 души за парамедици, които на този етап могат да работят в спешни отделния като асистенти на лекар.

„От прочита на наредбата не се установява изискване за задължително присъствие на лекар, особено в случаите, когато говорим за парамедик със степен на квалификация четвърта“, обясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Снимка: btvnovinite.bg

От БЧК изтъкват, че в момента няма длъжностна характеристика за парамедик, не е уточнено и какви са неговите правомощия. В Медицинския колеж към МУ в София обучението на парамедици е редовно, в продължение на три години, степента на квалификация достига и четвърта.

От учебното заведение посочват, че е необходимо регулиране на специалността и създаване на единни държавни изисквания, като така могат да се задълбочат уменията, които да засягат четвърта степен.

Снимка: btvnovinite.bg

Управляващите искат да изместят обучението на парамедиците към университетите с продължителност до 3 години и с единна програма. И така да се намали натискът върху лекарите.

„За да се гарантира едно ниво на спешна помощ, когато дойдат при нас. Във всеки един Спешен център – основното ядро ще останат лекарите”, обясни доц. Антон Тонев, председател на здравната комисия в парламента от ПГ на „Продължаваме промяната“.

Очаква се промените да бъдат готови до следващата учебна година. 

Запазва се тенденцията всеки четвърти, който си е направил тест за коронавирус, да е с положителен резултат. Новите случаи са малко над 7200.

Излезе заповедта за облекчаване на противоепидемичните мерки в София. Заведенията отново ще могат да работят без вечерен час при 50% капацитет и изискване за Зелен сертификат за служители и клиенти. От понеделник, 14 февруари, всички ученици в столицата се връщат присъствено в клас. От понеделник се възстановяват и плановите операции.