Имаме собствено предложение за промени в Закона за съдебната власт, свързани с контрола и отчетността на главния прокурор, което не изисква конституционни промени. Това заяви в предаването „Лице в лице“ кандидатът за депутат Цвета Рангелова от „Възраждане“.

Тя допълни, че няма да подкрепят предложените законови промени от МС, които на 90% се препокриват с предложенията на „Демократична България“.

Цвета Рангелова, която е юрист по образование, коментира отношението на „Възраждане“ към предлаганата правосъдна реформа от служебния правосъден министър Крум Зарков. Тя каза, че е притеснена от това, че Планът за възстановяване след пандемията се обвързва с приемането на определени закони в областта на правосъдието.

„Който поръчва определено законодателство, очаква и определени резултати“, вметна тя и поясни, че съдебната реформа не бива да е политически дебат и не бива да се прави набързо - за два месеца „в рамките на живота на един парламент“.

„Не е наша кауза да бутаме или да не бутаме паметници. Нашата кауза по-скоро е да опазим културно-историческото си наследство. Паметникът на Съветската армия е един исторически извор и носи информация за историята такава, каквато е била. Той трябва да остане за следващите поколения – нека те да вадят своите уроци“, каза още тя.

Цвета Рангелова подчерта, че референдумът, който „Възраждане“ инициира за влизането ни в еврозоната, е по-скоро насочен към политиците. Според нея те трябва да се научат, да се допитват до хората – особено по важни въпроси. „Дали ще приемем еврото и ще се лишим от нашия монетарен суверенитет е изключително важен въпрос и българите трябва да бъдат попитани“, каза още тя.

Кандидатът за депутат на партия „Възраждане“ уточни, че въпросът не е дали да приемем еврото, а кога да стане това. „Ние обвързваме въпроса на този референдум с актуалната икономическа ситуация в страната. От доклада на финансовия министър става ясно, че ние не сме готови да направим тази крачка“, допълни тя.