Ако лишим партиите от субсидии, ще ги лишим от конституционно право. Държавата трябва да осигурява партиите както е записано в Конституцията. Това каза в предаването „Лице в лице” депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов.

По думите му, ако се махнат субсидиите, няма да има партиен живот. С 1 лев партийна субсидия и един вестник не може да се издаде, посочи професорът. 

Днес депутатите отмениха разглеждането на партийните субсидии, които трябваше да се гласуват на второ четене в парламента. Промените предвиждаха още от 1 юли субсидията да е един лев на глас. Премиерът обясни, че гласуването ще се забави с една седмица, за да може преди него да се проведе Коалиционен съвет, на който управляващите да изяснят позицията си по казуса.

"Коалиционният съвет ще реши позицията на "Атака" по въпроса за субсидиите", допълни още Станилов. Той обясни, че днес са били готови да гласуват "за", но след като ще има Коалиционен съвет, ще се съобразят с решенията от него.

"Патриотичната коалиция не е счупена. Тя е създадена, за да участва в управлението на страната и да бъде опозиция този мандат. Когато става въпрос за коалиционно споразумение - нарушение няма. Имаме различни мнения по много въпроси, но винаги решаваме всичко заедно", категоричен бе професорът.

"Ние от "Атака" искаме анекс към договора за добросъседство със Северна Македония. Гоце Делчев е българин и е бил част от българската армия", завърши проф. Станислав Станилов.