Народното събрание отмени разглеждането на партийните субсидии, които трябваше да се гласуват на второ четене днес. Промените предвиждаха още от 1 юли субсидията да е един лев на глас.

Снимка: Ладислав Цветков

Точката обаче беше отложена, след като вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи решението като прибързано и изрази недоволство, че управляващата партия ГЕРБ не се е консултирала предварително с коалиционния си партньор „Обединени патриоти”.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова точката няма да се разглежда, защото Бюджетната комисия не е внесла доклад.

Самият Симеонов благодари, че призивите му са били чути.

„Ние препоръчваме едно обсъждане в по-широк формат, но в парламента, с изслушване на всички аргументи и предложения. Тази седмица имаше само емоции, нямаше разговори. Естествено, първо трябва да го обсъдим с големия коалиционен партньор на политически съвет. Очакваме такъв след завръщането на министър-председателя”, каза Симеонов.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му въпросът може да доведе до ликвидиране на многопартийната демокрация в България и затова е важен за обществото.

ОТ БСП обявиха, че според тях точката е отложена завинаги, а целта на шума около субсидиите е била да се отклони вниманието на публиката.

„Това е фиаско за Бойко Борисов. Въпросът е дали е отлагане или приключване. Според мен е приключване и докато трае това, ще кацнат едни F-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години и българският народ ще плати 2 млрд. лв.”, коментира Румен Гечев.

От Брюксел премиерът отговори, че отлагането със седмица не е фатално. 

Борисов беше категоричен, че днешното решение да не се гласува в Народното събрание падане на субсидиите от лев на глас не е „фиаско” за ГЕРБ. Според него гласуването ще се забави с една седмица, за да може преди него да се проведе Коалиционен съвет, на който управляващите да изяснят позицията си по казуса.

Премиерът не пропусна да нападне БСП: „Те са царе на такива думи. Затова и толкова години съм премиер – защото винаги са победители, винаги са отгоре. На думи, разбира се”.

А ДПС заподозряха извиване на ръце от страна на малкия партньор във властта. „Мъничкият коалиционен партньор е поискал отлагане. Не е нужен този рекет и не е нужно ГЕРБ да се поддават на него, но нека те да си оправят коалиционните отношения”, коментира от своя страна Йордан Цонев.

От ДПС обявиха, че ще изпратят писмо на Бойко Борисов, за да им обясни защо се е стигнало до отхвърляне на идеите им, които вече е одобрил.