Около 80% от българите ще прекарат коронавируса без симптоми, затова основният съвет от българското приложение за COVID-19 e „Останете си вкъщи“. Това обясни в „Лице в лице“ шефът на катедрата по кардиология в „Пирогов“ проф. Мария Миланова, която е и съавтор на приложението.

„Друга част от пациентите ще бъдат насочени към личен лекар или Спешна помощ. Може да има междинна част като консултация по телефона. Целта е да се избегне струпването пред кабинетите и потенциално заразяване“, добави медикът.

По думите ѝ апликейшънът съдържа информация за здравословното състояние, симптомите и придружаващите заболявания на пациентите, които го използват. Тя обясни, че приложението е адаптирано от такива, които се използват в Европа. 

Проф. Миланова обясни, че ще на 10 март, когато бяха установени първите пациенти с положителни проби за коронавирус, е започнал анализ как да се минимизира натиска върху здравната система и да се окаже помощ на нуждаещите се от лечение.

Лекарят обясни, че хората трябва да следят за симптоми като кашлица, затруднено дишане и висока температура. Не се изключват стомашно-чревни проблеми, конюнктивит, обща отпадналост, загубата на обоняние и вкус, които все по-често се откриват като съпътстващи симптоми на коронавируса. 

„В Китай описват първия случай на Гилен-баре – това е автоимунна невропатия, която по принцип се причинява от различни вирусни инфекции. Възможно е да има неврологични симптоми, това се свързва със загубата на обоняние и вкус. Една част от пациентите могат да бъдат и асимптомни“, заяви проф. Миланова.  

Тя разказа, че медицинският свят все още не може да си обясни защо жертва на вируса стават млади хора без придружаващи заболявания. „При пациенти със сърдечносъдови  заболявания се призовава за повишено внимание при лечение с хлорохин или азитромицин заради високия риск от злокачествени аритмии“, каза медикът. 

Шефът на катедрата по кардиология в „Пирогов“ уточни, че се прави проучване за използване на белодробен ултразвук при лечението на пациенти с коронавирус.

Тя посочи, че ниската заболеваемост у нас се дължи на ограничителните мерки и призова в следващите две седмици хората да спазват изключително стриктно препоръките на Националния оперативен щаб.