Тестът с коронавируса показа, че няма единен ЕС. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ социологът проф. Иво Христов.

Според него пандемията е показала, че съюзът не може да се справи с нея.

"Нямаше общ медицински протокол с общи правила. Европа раздава пари за битката с пандемията, което показва голяма егоистична битка на лобита, зад които стоят много пари“, смята още социологът.

Според него нито една страна в света не успява да се справи с пандемията, която пък е повод и средство за политиците за легитимация и оцеляване.

„Буржоазни права и свободи се ликвидират лесно – легитимно и нелегитимно се осъществява контрол, извинявайки се с пандемията. А страхът е базов инстинкт, чрез който може да се осъществи манипулация“, смята още проф. Христов.

Той коментира и че няма вече глобализация, а светът ще се превърне в голяма регионализация на блокове – Европа, Китай, Русия и САЩ.

Христов засегна и темата за новия американски президент, като поясни, че Байдън има негативен интерес към Русия и в нашия регион може да стане „горещо“. Той даде пример и с изказването на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за увеличената военна дейност на НАТО в Черно море.

Проф. Христов смята, че това е началото.

Относно Северна Македония той намекна, че ключът може да се крие в позицията на Франция, която е изказал позиция преди време, че може би е рано за разширяване на ЕС.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!