„Започнал съм устойчиво да работя в посока за Детската болница. Абсолютно съм мотивиран да раздвижа този проект и да го доведа до първа копка“, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в предаването „Лице в лице“.

„В квартал „Горна Баня“ има място, което е установено, има разписан проект, терен. Трябва да се разрушат сгради, има спечелена обществена поръчка за това. Следващата стъпка ще бъде конкурс за архитектурен проект и изграждането на самата болница“, каза той.

Той подчерта, че Европейската банка за развитие ще направи техническо задание за този проект. „Банката се ангажира с това да помогне тази болница да тръгне. Вероятно със заем, тъй като ние още не знаем колко ще ни струва тази болница. Дружеството, което трябва да изпълнява болницата е с капитал малко по-малко от 100 млн. лева и тези пари няма да стигнат за целия проект, който се предвижда“, обясни Хинков.

„Трябва до края на годината да започне разрушаването на сградите. Паралелно с това да се направи и заданието към банката за остойностяване. Тя ще бъде държавна болница. Това е национален проект, който ще се финансира с държавни средства и вероятно ще се стигне до заем от Европейската банка“, допълни Хинков.

"Електронизация напредва в български условия"

„Електронизацията напредва независимо, че напредна в български условия, на отскоци. Електронните рецепти се изписват от повече от две години. Имаме възможност да се изписват всички лекарства по Здравна каса, които са с протоколи. Проблемите с електронните рецепти за антибиотиците са комплексни“, заяви Хинков.

„Тази безразборна употреба на антибиотици ни е довела до първото място в Европа по антибиотична резистентност. В момента над 80% от антибиотиците се изписват с електронни рецепти“, каза здравният министър.

Защо има липса на лекарства?

Той подчерта, че периодичните липси на лекарства не са характерни само за България.

„Имах среща с комисаря по здравеопазване Стела Кариакиду, която беше в България преди две седмици. Тя каза, че този проблем е и европейски. Той е мултифакторен и се дължи на проблеми, свързани с производството, на различен интензивен реекспорт, на употреба на лекарства не по предназначение. В България проблемът е свързан и с това, че има изкушение за реекспорт“, обясни Хинков.

За това дали България ще има протонен център за хора с онкологични заболявания гледайте във видеото.