Мобилизирането на българските евреи във войската е спасило живота им по време на Втората световна война. Това каза в предаването „Лице в лице“ проф. Димитър Недялков, преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски“ и автор на книгата „Българската армия и спасяването на българските евреи 1941-1944 г.“.

„Българските евреи са били мобилизирани във войската. Години наред са се разпространявали различни факти с въдворяването на българските евреи в трудови лагери. Някак си се е бягало от темата, че част от тях през 1941 г. са били част от българската войска. След това по настояване на Германия са изведени от редовните войски и постъпват в трудови войски, т.е. те са служили като трудоваци“, обясни той.

Според него благодарение на мобилизацията им в българските войски те са били спасени. Той подчерта, че „българските евреи са нещо специално“ – те са били лоялни към България и затова по време на войната ние ги спасяваме. „В това спасение се използват множество инструменти от държавата“, уточни проф. Недялков.

Преподавателят във Военна академия припомни и заслугите на цар Борис III като държавен глава и главнокомандващ на българската армия. За написването на книгата си проф. Недялко е използвал документи, които досега не са били показване, т.е. „не са видели бял свят“.