„Няма причина да променяме мерките в училищата, в сравнение с 15 септември имаме много малко увеличение на броя на карантинираните учители и ученици“, обясни в предаването „Лице в лице“ министърът на образованието проф. Николай Денков.

„Това не бива да ни успокоява, тези епидемии са известни с това, че понякога много бързо се разрастват – като пожар, както се прави това сравнение“, добави той.

Според него много е важно да се спазват мерките вътре в училище, защото при събрани много хора на куп, много лесно се разпространява вирусът. „Тук имаме притеснения, най-вече, защото няма разбиране от страна на родителите“, отбеляза проф. Денков.

Той отбеляза, че трябва да се спазват мерките и навън. „Поразен съм от безотговорността на хората, които са около училище и не си дават сметка, че ако те са заразени, това ще се пренесе вътре в училище“, каза министърът.  

„И трето учителите не трябва да имат никакъв компромис, ако видят дете, което изглежда с някакви симптоми. В такъв случай, детето веднага трябва да бъде извеждано от клас, а РЗИ да тества другите деца“, каза още проф. Денков.  

Няма натиск върху учителите да се ваксинират, категоричен беше министърът. В България говорим само за доброволно ваксиниране, добави той.

Какви са критериите за преминаване към онлайн обучение?

Министърът на образованието обясни и при какви обстоятелства учениците ще преминават от присъствено към обучение в електронна среда.

  • Ако детето е контактно, то се карантинира и само то минава в електронна среда
  • Ако детето е болно, тогава всички негови контактни лица – децата от паралелката, минават в електронно обучение
  • Ако има 10% от децата в училището със симптоми, свързани с COVID и доказани от РЗИ, тогава се минава или на ротационен принцип, или изцяло на дистанционно обучение

Основната разлика спрямо миналата година е това, че ще се действа локално, припомни проф. Денков.

„Това, което сме заявили е, че не е коректно да останат отворени барове и спортни центрове, а училищата да са затворени“, каза още министърът.