Има вероятност имунитетът срещу COVID-19 на преболедувалите да е доживотен. Прекаралите заболяването или ваксинираните не трябва да ходят с маски, защото те не представляват опасност за обществото и не пренасят вируса.

Това каза в предаването „Лице в лице” проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН.

„За десетки заболявания, прекарани веднъж, това създава имунна памет за цял живот. Това е повече от категорично. Понеже още никой не е отговорил на тези неща. Знае се, че прекаралите заболяването през април и март миналата година, първите заболели масово, в момента огромната част от тях имат имунитет. Там, където се казва - заразяване отново, нека да го повторим, за да бъдат зрителите информирани. 3 до 5% от световното население не реагира нито на ваксини, нито на заболявания. Това са хора, които при масовата ваксинация не получават отговор заради различни генетични специфики на това население", поясни проф. Чорбанов.

"Към тези хора трябва да добавим хората с имунодефицити, които се раждат с даден проблем. Към тях трябва да добавим тези с вторични имунодефицити, тези, които са на терапия, супресивна - астматици, хора с тумори, които постоянно биват на такава супресивна терапия. Те също влизат в тази група. И в развития свят ще се окаже, че едни 10% не са респондливи на ваксини или на вируси. Тези хора могат да се разболеят втори, трети, пети, десети път", каза още проф. Чорбанов.

По думите му "имунната защита не е кокошарник", който отвътре е затворен, а отвътре има вход. 

„Ако имате имунна защита, тя е навсякъде във вашето тяло. Мукозната имунна защита, която е компонент именно на външния контакт на имунната система с околната среда, работи точно толкова добре и по-добре, отколкото имунната защита вътре в нашата кръв. Именно затова огромната част от патогени и вируси проникват именно през устата", поясни той.

"Това се прави като държавна политика на много места, защото не могат да бъдат разделени хората. Виждате 100 души, вие трябва да ги спрете и стоте и да проверите кой от тях е с паспорт, кой е прекарал заболяването и така. И понеже това не може да се прави, по-лесно е да кажете всички 100 души да бъдат с маски“, коментира проф. Чорбанов.

Самият той е изкарал тежко вируса, но бързо се е възстановил и функционалните му тестове от вчера са идеални.

„Никога не съм казал, че трябва да се неглижира ситуацията с вируса, напротив. Абсолютно всеки би могъл да бъде поразен от него", допълни проф. д-р Андрей Чорбанов.

Той коментира още, че третата вълна е била във всички държави, но тези с най-стриктния контрол не са успели да се предпазят. 

"Опитът показва, че едни от най-тежките поражения коронавирусът нанесе на държави, които организираха пълен локдаун. Точно тези мерки не оказаха никакво благоприятно въздействие върху развитието на вируса", смята Чорбанов. 

Той е на мнение, че хората, които са си сложили първа доза от една ваксина, трябва да си сложи и втората, ако не е имало проблеми след първата доза.

„Поставянето на втора доза от различна ваксина е много повече администрация, отколкото имунология. Имунолозите навсякъде по света прокламират, че механизмите на развитие на имунния отговор все пак са различни и не би трябвало да се разчита на една и съща процедура", поясни проф. Чорбанов.

По думите му евентуална трета доза наесен е много повече бизнес, отколкото здравна профилактика.

„ЕК сключва договори с „Пфайзер” за 2022-2023 г., което е повече от абсурдно. Това е като да си вземете четири перални - една да работи, а три да ви стоят така за всеки случай”, допълни той.

Имунологът информира, че българската ваксина срещу COVID-19 е на предклинични изпитания на лабораторни животни и октомври месец ще бъдат показани резултатите на световния конгрес по ваксини.

„Ние събираме пари, кампанията за дарения продължава. Много дарители се отзоваха, публикували сме ги на сайта на института. Ние сме благодарни на абсолютно всички - както на организации и фирми, така и на отделните хора, които дариха от собствените си пари. Нашата идея е да направим идеалното, което е готово за едно бъдещо производство. Оттук нататък вече се търси производител“, каза проф. Чорбанов.

По отношение на руската ваксина „Спутник“ той коментира, че въпросът е политически и в никакъв случай тя не е по-лоша от останалите.