Защо трябваше три мандата ГЕРБ да бута топката точно в тази посока, сигналите за корупция не са от вчера. Това, че левите в европейския парламент казват неща, които са критични към управлението на Бойко Борисов, не означава, че те не са верни, коментира в предаването „Лице в лице“ политологът доц. Петър Чолаков. Според него Европа отдавна е чула за корупционните практики у нас. 

Според политолога и експерт по политическа интеграция - Иван Начев, резолюцията ще има положителен смисъл. „Тя обаче не отменя същността на основния проблем – корупцията, липсата на нормално действаща правосъдна система, това че сме на дъното на класацията по доходи, качество на живот и стандарт“, коментира той. 

Според Начев резолюцията ще бъде положителна и за всяко следващо правителство. „След изборите, всеки ще знае, че ще бъде наблюдаван стриктно. Второ – предстои постигане на съгласие по многогодишната финансова рамка на ЕС, за период от 2021 г. до 2027 г., който обхваща повече от едно правителство. Всяко правителство трябва да договори с ЕК параметрите за своята собствена държава. България ще бъде вече поставена под много по-стриктно наблюдение, тя отново трябва да договори средствата по оперативните програми“, посочи Иван Начев. 

Надяваме се, че българските граждани ще осъзнаят, че властта произтича от тях. Не е работа на Брюксел да ни налага едно или друго правителство, отбеляза и доц. Петър Чолаков.