С 81 гласа разлика евродепутатите приеха резолюцията за България.

358 депутати я подкрепиха и гласуваха за нея. 277 бяха против, 56 се въздържаха.

Въпреки призива на парламентарната група на ЕНП депутатите да не подкрепят резолюцията, 7 депутата от ЕНП са я подкрепили, а 32-ма са се въздържали.

Поправките за президента, внесени от Европейската народна партия, бяха отхвърлени.

Във финалния текст Европейският парламент изразява дълбоко съжаление относно влошаването на принципите на правовата държава у нас, на независимостта на съдебната система, борбата с корупцията, и свободата на медиите.

Евродепутатите изразяват и своята солидарност с българския народ в "неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация".

За българските евродепутати дебатът и резолюцията за България изглеждат различно.

„За съжаление, тук в европейския парламент, създаденият от левицата, от зелените, комунистите, социалистите и либералите текст, е не само небалансиран, но той е като една коледна елха, като един букет от най-различни искания, желания към България“, коментира Андрей Ковачев от ЕНП.

„Много повърхностен дебат, много незадълбочен, без да влезе в същинските проблеми на българската демокрация. Резолюцията беше идея за политическо надпреварване между лявото и дясното. Разбира се, открои се много ясно и националният акцент в нея“, заяви Илхан Кючук от „Обнови Европа“.

„Европейският парламент постави диагноза на кабинета на ГЕРБ. Мнозинството от европейските депутати признаха за сериозното влошаване на демокрацията и дадоха ниска оценка на управлението на Борисов“, каза Петър Витанов, прогресивен алианс на социалисти и демократи.

„Исках да бъде заличена темата с македонско малцинство. Това е скандално. Къде корупция, къде македонско малцинство? Исках да отпаднат сепаратистстките тези за втори официален турски език по време на изборите. Исках да отпаднат всички социални инженерства, да не ги повтаряме, те втръснали са на всички - конвенции, бракове и т.н.“, обясни Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти.

В резолюцията не влязоха внесените предложения на ЕНП за критични текстове за българския президент и негови съветници. Във финалния текст обаче намери място предложението на либералите от "Обнови Европа" за решителни действия за надзор на банковия сектор и засилване на мерките за борба с изпирането на мръсни пари.

В резолюцията си Европейският парламент изразява опасения относно конституционната реформа, която трябва да съответства на международните стандарти, както и относно прибързано приемане на законодателство. Резолюцията няма задължителен, а препоръчителен характер. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!