Резолюцията на Европейския парламент за България ще запази загрижения си тон преди насроченото за днес гласуване. Голяма част от предложените поправки бяха отхвърлени снощи.

Роберта Мецола от името на ЕНП (в която членува ГЕРБ) искаше да вкара текстове, критични към президента Румен Радев, както и да се уточни, че спецпрокуратурата е установила престъпна дейност, извършвана от негови съветници.

"Президентът на България, който има конституционно задължение за политическа неутралност, е заел пряка позиция против правителството, поискал е неговата оставка и използва продължаващите протести като платформа за своята позиция", пишеше в нейното Изменение 24, което получи 313 гласа "за" и 352 - "против".

Още вчера тя оттегли текста, според който „магнат в хазарта, туризма и строителството, с 18 наказателни обвинения, е наливал финансови средства в продължаващите протести в България“.

Вижте всички предложения ТУК, а резултатът от гласуването по тях е ТУК

На фона на вчерашните коментари, че Европейската народна партия ще опита да смекчи тона на резолюцията, резултатите от гласуването показват по-скоро обратния резултат.

Така, например, подкрепа получава Изменение 11 от Рамона Стругариу, която вкарва в документа изводите от новия евродоклад. Според нея той „признава, че България все още е изправена пред предизвикателства по отношение на независимостта на системата на прокуратурата от изпълнителната власт, и изтъква неприключения ефективен режим на отчетност на главния прокурор“, а освен това са изтъкнати и „няколко тревоги“ по отношение на свободата на медиите.

Нейно е и Изменение 11, според което „България трябва да предприеме решителни действия за подобряване на надзора на банковия сектор и да засили мерките за борба с изпирането на пари, включително чрез укрепване на институциите, разследващи тези проблеми“. Причината – трите български банки, замесени в световния скандал FinCEN и съмненията, че финансови институции са били съпричастни към престъпна дейност.

Не всички предложения на Роберта Мецола отпадат при гласуването. С нейното Изменение 23 в резолюцията се припомня съдбата на Нено Димов, Красимир Живков и Александър Манолев: „Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия министър на околната среда и водите, срещу бившия заместник-министър на околната среда и водите и срещу бившия заместник-министър на икономиката, които бяха незабавно освободени от длъжност от правителството“.

В параграфа, в който се изразява загриженост за накърнената свобода на словото у нас, тя добавя и това, че ЕП „изразява загриженост относно влиянието на трети държави върху медийната среда като част от по-обширна стратегия за разпространение на пропаганда и дезинформация срещу ЕС“ (Изменение 33).

Нейно е приетото предложение във връзка с полицейското насилие и правото на протест: „правото на протест е основно право, което не може да бъде предмет на мерки за забрана или контрол по общ и абсолютен начин и може да бъде ограничавано само от легитимни, пропорционални и необходими полицейски мерки при изключителни обстоятелства; (…) като има предвид, че правоприлагащите органи трябва да дават приоритет на доброволното разотиване без използването на сила; като има предвид, че свободата на събранията върви ръка за ръка със свободата на изразяване, като заявява, че всеки има право на свобода на изразяване“ (Изменение 26).

Финалният вот е около 15 ч. българско време. Резултатът ще е известен към 17:30 ч.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!