Паниката около COVID-19 е вдигнала рейтигна на властта. Това обобщиха политолозите Първан Симеонов и доц. Петър Чолаков, които дискутираха темата в предаването „Лице в лице“.

Нещо повече – според Чолаков управляващите в лицето на премиера Бойко Борисов, добре са реагирали на кризата от гледна точка на политическия пиар.

„Тук залогът беше следният – Борисов си слага като маска този щаб отпред. И чака да види дали кризата ще го удари или не. Маската сработи, защото хората харесаха как говори ген. Мутафчийски“, посочи Чолаков.

Според него, ако Щабът и последствията от насоките му имаха обратният ефект, ген. Мутафчийски и предвождания от него екип са щели да станат изкупителна жертва.

„Опасността не е преминала. Тази маска продължава да функционира в ролята на Щаба. Има нова маска, която се появи – министърът на здравеопазването. На неговите плещи лежи голяма отговорност. Това са тези бушони, които са сложени като пешки, за да пазят кралицата. Като се върне вируса през есента, те могат да бъдат употребени“, коментира още Чолаков.

Събитията непосредствено след обявяването на извънредното положение показаха повишено доверие в управляващите.

„Когато хората са уплашени, те се хващат за властта. В началото нивата (на доверие – бел. ред.) бяха по-високи. В началото имаше отскок. Това е световен процес, не е само в България. Харесваш или не – трябва да стискаш палци, защото животът и здравето ти се оказват в ръцете на властта“, посочи от своя страна Първан Симеонов.

Чуйте целия разговор във видеото.