"Моята комисия ще проверява всеки ремонт на язовири оттук нататък, докато съм министър - на ниво транспортни разходи за тон\км и единични цени на бетон."

Това каза икономическият министър Кирил Петков след проверката на язовири и установяване, че има три неработещи, но ремонтирани у нас.

Според Кирил Петков всички пари по тях са платени, но още не са влезли в експлоатация. Язовирите стоят празни, защото ремонтът им сега приключва, така отговори бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

Относно обвиненията, че заради проверката Петков е източил предварително язовирите – той каза: „Това някой да мисли, че се източва, за да се снима, това е безобразие.“

"Крановете са отворени през цялото време. Жалко е да чуя такива упреци, двойно повече пари са изхарчени, а при всеки дъжд водата се оттича, защото не е ясно по закон завършен ли е ремонтът", обясни Петков.

Той добави, че се надява от днес всеки язовир, който е завършен, да се напълни.

„Средствата трябва да се изразходват по най-ефикасния начин“, каза още икономическият министър.

„Платени от ДКК тези язовири са празни, по закон се водят в ремонт и не могат да се завирят. 400 язовира и 630 милиона вкарани в тази дейност,3 са празни и затревени и без право да събират вода“, коментира Петков и обърна внимание на ДКК.

За ДКК - Трябва повече прозрачност, но вече има сайт - каза Петков

"Държавната консолидационна компания вече има сайт – седмица, след като казах, че няма", обясни икономическият министър.

По думите му тази холдингова компания се управлява от управители, на които министърът не може да въздейства, защото има орган над тях.

„Под тях могат да се случват ремонтни дейности без обществени поръчки. Компанията предпазва и дава възможност за огромно дейности без обществени поръчки. Целият военно-промишлен комплекс е там -  ВМЗ – Сопот и „Кинтекс“, каза още Петков.

Той заяви и че трябва да се променят нещата, и затова влизат вътре, но не могат да сменят управлението.

Според него ББР, ДКК и Агенцията за експортно застраховане са свързани.

Вижте целия разговор във видеото.