Ремонтът на водоеми с пари от Държавната консолидационна компания скара настоящи и бивши управляващи.

В ефира на „Тази събота“ по bTV министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата за похарчени над половин милиард лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Конкретно в интервюто Петков говори за язовир „Пазар дере“ край Ловеч.

Язовирът е един от приоритетно ремонтираните, тоест рисков от преливане, за които държавата е похарчила 2 милиона и 350 хиляди лева. Преценен е като такъв през 2013-2014 година. Намира се край село Голец, в непосредствена близост до главния път София-Варна.

След проверка на междуведомствената комисия министърът на икономиката изнесе данни, според които парите са похарчени нецелесъобразно.

Снимка: btvnovinite.bg

В следобедните часове от ГЕРБ отговориха на твърденията на Петков и заявиха, че това е постановка с предизборна цел.

Ситуацията на място

В село Голец помнят, че последно язовирът е заливал главния път през 2018 г.

„Миналата година му направиха основен ремонт на цялата система. След ремонта седи язовирът празен“, разказва мъж от селото.

За реконструкцията държавата е платила 2 милиона и 350 хиляди лева.

„Това за мен беше направо страшно, като се има предвид, че голяма част от тези 630 млн. лв. са вкарани в ДКК по време на кризата миналата година“, заяви Петков.

„Цена на един специфичен хидро бетон, който в София е 126 лева, тук е актуван за 219 лева, плюс 30 лева транспорт, т.е. – двойни цени за бетон. По-фрапиращи са цените на транспортните разходи“, коментира инж. Владимир Барзов при инспекция на място.

От предходното правителство контрираха, че язовирът е източен умишлено.

„250 лева тук на място включва и полагането и труда и абсолютно всички дейности, включително и много тежкият транспорт. На този обект е изградена контролно-измервателна система, както всички обекти, които се ремонтират“, заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

Бившият министър на регионалното развитие – Николай Нанков, пък обяви, че язовирът умишлено е бил източван в продължение на три дни: „За да може той (Кирил Петков – бел. ред.) да дойде днес тук, за да изрече толкова неистини, според мен откровени лъжи“, коментира Нанков.

След проверката служебният министър обърна внимание на пластмасово шише в иначе модерната инсталация.

„Не знам каква функция изпълнява. Тук може би има пропуск на строителя, може би контролните органи трябва да се вземат отношение“, коментира случая Нанков.

Приоритетно ремонтирани и вече разплатени са общо 10 язовира като „Пазар дере“.