Язовирите са пълни и питейна вода по Черноморието ще има до края на годината. Това каза министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Той обяви някогашното обяснение на Емил Димитров, че няма да има вода във Варна и Бургас скоро за фалшиво.  

"Всичко е било за едни 60 милиона лева, които са били за язовирите "Ахелой" и "Порой". Сега не знаем къде са тези пари", добави министърът.

През декември миналата година бе обявен кризисен план на екоминистерството, който  включваше още половин година Варна да се откаже да ползва вода от язовир "Камчия". Паралелно да започне авариен ремонт на язовирите "Ахелой" и "Порой", за да бъдат свързани в деривация "Камчия".

"Камчия" е пълен, в "Цонево" също прелива, но през 2019 г. е писано писмо от зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков до министъра на околната среда и водите. В него пише, че на "Цонево" трябва да се отнеме разрешителното за аварийно питейно водоснабдяване за Варна. Кулата му е била за ремонтиране", каза още Личев.

Той обясни и че почти са изчерпани парите в МРРБ:

"Установява се, че миналата година, когато Народното събрание е гласувало бюджета, е пуснало един лимит на предприятия за управление на дейностите по околна среда. Този лимит почти е изчерпан първото тримесечие и вече в него няма пари. Той може да бъде коригиран само с Народно събрания. Бюджетът на Министерството се явява в 10 милиона лева т.нар. дефицит на жаргон. Каква политика може да се прави, когато не може да се харчи? Аз ще намеря резерви и ще направя преоценка и на сключени договори за насъщни нужди“, каза още министър Личев.

Той коментира и доклад, който кара миналия министър на околната среда и водите да даде на прокурор ГД „ОПОС“, в която е имало огромни ДМС-та: 

„Днес се разбра една схема – вие получавате най-високи ДМС-та, след една седмица ви давам на прокурор. Това го е правил министърът Емил Димитров. Дава ДМС на Главна Дирекция „ОПОС“, докато на 9 април той получава доклад, че там всичко е наред, им дава 200 % ДМС – 563 хиляди лева на 102-ма души. Другите средно взимат по 40. След една седмица на 16 април същото лице, което е било директор и се изгуби, пише Доклад колко е катастрофално в ОПОС. Оказва се, че на базата на този доклад министър Емил Димитров ги дава на главния прокурор и, по думите му, на Кьовеши“, посочи още той.

Вижте целия разговор във видеото.