Водната криза в Бургас се отлага. Това заяви екоминистърът Емил Димитров след спешна работна среща в морския град.

Заседанието беше свикано след като в петък в парламента Димитров обяви, че градът е изправен пред сценарий "Перник 2".

Кризисният план на екоминистерството включва две решения: още половин година Варна да се откаже да ползва вода от язовир "Камчия".

Паралелно да започне авариен ремонт на язовирите "Ахелой" и "Порой", за да бъдат свързани в деривация "Камчия".

По този начин ще бъде осигурено и алтернативно водоснабдяване на Бургас. Срокът за изграждане на водопроводната система е максимално съкратен - 20 февруари.

Алтернативното трасе включва 3 км водопровод от язовир "Ахелой" и 7 км от язовир "Порой". За да започне строителството, трябва "зелена" светлина от Министерския съвет, като прехвърли собствеността им от Министерство на земеделието на областната управа в Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

През 1974 г. язовир "Ахелой" е спасил Бургас от водна криза, като е осигурил водоснабдяването на „Слънчев бряг“. В последните години се използва за напояване на земеделски земи.

"Няма да има водна криза, ако до февруари месец изградим съоръженията. Ако тръгнем по нормална процедура, ще ни трябват около осем месеца. Всички тук знаете, че няма нужда да чакаме 8 месеца", заяви екоминистърът Емил Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

Незабавното изпълнение на плана включва обявяване на бедствено положение за Несебър и Поморие, на чиято територия се намират двата язовира. Така ще се съкратят процедурите.

"Ние осигуряваме дългосрочно предвидимо за в бъдеще алтернативно водоснабдяване на Бургас и областта през тези два язовира", заяви регионалният заместник-министър Николай Нанков.

Снимка: btvnovinite.bg

Основният водоизточник остава язовир "Камчия".

"Варна образно казано ще се лиши малко от водата от "Камчия", за да може да помогне, проявява солидарност и то изключително голяма, за Бургас", каза министър Димитров.
 
"Забелязахме вчера и днес има обилен снеговалеж във водосбора на язовир Камчия", каза заместник областният управител на Бургас Владимир Крумов. 

Снимка: btvnovinite.bg

И според водното дружество, място за притеснение няма.

"Опитаха се да политизират цялата работа, която, според мен, е чисто инженерна работа. Министърът предупреждава поради простата причина, че предният министър заради водната криза го прибраха в затвора", смята инж. Ганчо Тенев, изп. директор на ВиК-Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

С изграждането на съоръжението, цената на водата ще поскъпне, макар и не веднага, обясниха от ВиК.

Ако планът на екоминистъра върви без проблем, вода в язовир "Камчия" ще има до ноември следващата година, дори и да не вали.   
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!