Може би сценаристите на филма на „Пазар дере“ са пропуснали, че има модерна контролноизмервателна система, която е заснела всичко и посещението на министър Петков е в период, след който точно управляваното от него министерство и структури са изпуснали язовира и той е празен, за да може да бъде направен този “репортаж”.

Снимка: bTV

Това каза в студиото на „Тази събота и неделя“ бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

Той допълни, че Законът за обществените поръчки е спазен и това може да бъде проверено.

Вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата срещу Държавната консолидационна компания (ДКК) заради "лошо управление, непрозрачни схеми и завишени цени на строителните материали" и даде пример с ремонтирания за 2,3 млн. лева язовир "Пазар дере" до Ловеч.

Снимка: bTV

Лъчезар Борисов обаче оправда думите на Петков.

„На снимка от 31 май се вижда, че язовирът е пълен. Веднага след това се вижда как нивото му рязко пада, т.е. той е изпуснат“, допълни Борисов.

Снимка: bTV

Бившият министър на икономиката обясни, че през 2013-2014 г. този язовир е определен за един от най-опасните, защото на 5 метра от него се намира магистралата, която свързва София и Варна.

„Пазар дере“ се пълни за секунди и от средата на януари месец се е препълвал шест пъти“, допълни той.

„Бетонът за ремонтните дейности е закупуван на цена между 88-95 лв. на кубик без ДДС. Цените, които Петков визира, са с всички дейности, направени по полагане, пренос и изграждане на тези съоръжения от компаниите, изпълняващи ремонта“, каза още Борисов.

Вижте целия разговор във видеото.