Лидерът на АБВ Румен Петков гостува в „Лице в лице” и представи приоритетите на партията. По думите му, тяхната кауза е нормален живот и работеща държава.

„Ние с бюлетина № 6 искаме подкрепата на хората за нормален живот и за работеща държава не от вчера. Миналата година от май месец се борим за тази кауза, защото цялостната отровена атмосфера не само в страната, а и в Европа, всъщност убива едно поколение. Даваме ли си сметка, че учим студенти онлайн, които утре ще ни лекуват, че на децата си обясняваме – не излизайте с другарчетата си, защото ще ви лепнат нещо, което вие ще лепнете на бабите и дядовците.

Въпросът е да се разбере от обществото и институциите, че в болниците трябва да се хоспитализират тези, които имат нужда от кислород, казвам какво говорят експертите, в болниците трябва да влязат тези, които са зле, вкъщи трябва да са неразположените, а останалите трябва да водят нормалния си начин – в училище, във висшето учебно заведение, на работното място.

"Аз не съм кандидат за народен представител, и господин Калфин и президентът Първанов, защото ние оценяваме, че обществото се нуждае от усещане, от убеденост, че може да получи промяната и хората, които ние предлагаме, са гордост за нацията – представители на академичните среди, хора със собствена биография, с много добро образование, но предпочели да се върнат и да се реализират в страната”.

Властта е голямо изкушение, на което смея с гордост да кажа, че не съм се подал, защото не съм злоупотребил с нея в никакъв план – влязъл съм с такова имотно състояние, с каквото съм излязъл, добави той.

Оценка за управлението на COVID кризата

„Не мисля, че нормален човек може да оцени тази отровена атмосфера на насаждане на страх и то насаждане съзнателно, като нещо нормално и нещо приемливо. Миналата година умряха 18 000 души повече в сравнение с по-миналата година, от тези 18 000 души, 7600 с COVID, не от COVID, останалите 10 000 ги умори правителството… не мряха по стъпалата на болниците, не мряха ли заради спрените планирани операции.

Борисов е регулировчикът на смъртта.

Разбира се, някой може да не иска да го види, но имаш числа и тези числа, като не ги виждаме, а говорим само за COVID кризата… защо не говорим за 60 000 души, които умряха от сърдечно-съдови заболявания, за тях не ни ли боли? (…) Те са втора ръка или са предвидените жертви на едно некадърно управление на здравната система. Аз съм питал МЗ да ми предостави протоколите за наложените мерки – отговорът е кратък и ясен - такава документация не е създавана. Тоест, седят трима души, някаква шайка безбъдници, бъркат си по носовете, слагайте маски, вечерта – не, махнете маските, защото няма консенсус за маските, затваряме парковете. Затворихме планина Витоша, не знам даваме ли си сметка до какви безумия ни натикват и след това излиза някой и казва – Абе, ще отворим, бе, и ние трябва да кажем – въх, ей, браво. Не се прави така.

Натъпкването в болниците е заслуга на правителството - и още COVID легла и още COVID легла и още, а в болниците трябва да влязат тези, които имат нужда, а не всеки, който е с 37,1 температура. Няма единен протокол. (…)

Медицинският паспорт е медицински фашизъм и нищо по-малко. Аз, ако имам антитела, но нямам медицински паспорт, че съм ваксиниран, кой специалист ще излезе да каже – поставянето на ваксина гарантира, че аз ако съм ваксиниран, няма да разнасям заболяването. Защо тогава е този медицински паспорт. Защо не си спомним към коя Европа се стремяхме ние – на свободното движение на хора, стоки и услуги?"

Днес налагаме едни ограничения, които не просто са противоестествени, а които са медицински неиздържани.
Щетите от този начин на предоставяне на образование на нашите деца ще ги видим след години и те ще бъдат много тежки, допълни той.

"Ние много се забавихме с реалната подкрепа за икономиката. Има цели сектори, които затриваме по непонятни за мен причини. Какво причиняваме на туризма, какво причиняваме на леката промишленост? Когато говорим за производство, ние не разбираме ли, че сме убили аграрния си сектор?"

Ядреното бъдеще на България

„Миналата седмица Макрон и още 6 европейски лидери излязоха с обръщение, ЕК, ЕС много ясно да декларират подкрепата си за ядрената енергетика. Същите мотиви, под които са се подписали Макрон, Орбан, премиерът на Полша и още 5 техни колеги, ние сме ги написали от АБВ на Борисов и на Теменужка Петкова миналата година, април. Голям позор е, че нашият министър-председател не е в тази група, която иска да съхрани ядреното бъдеще на България.

Не си представям ядрената енергетика под американски ботуш. Аз си я представям като български национален интерес. Днес „Козлодуй” ни дава най-евтината енергия, американският ботуш стъпил в „Марица 1” и „Марица 3”, ни гарантира най-скъпата енергия, два пъти по-скъпа от държавната „Марица 2”. Тук говорим за реактори, българска собственост.

Целия разговор вижте във видеото.