Стотици работници в завод в Димитровград отказаха да влязат да работят заради липсата на предпазни средства.

Цялата първа смяна на предприятието отказа да влезе да работи. Причината е, че не са осигурени предпазни средства на хората, които работят вътре.

„Нямаме ръкавици, нямаме  маски, и сме  на един борд по  5 до 10 човека, когато изостанем от поста си. Няма такова нещо като на 1 метър разстояние“, казват работниците.

От ръководството признаха, че има проблем

В завода на смяна са 1500 души, които не искат да рискуват здравето си

„Как може заведение, което е с 50 души народ, да  го затварят, а тука е  над 2000 души народ, да не го затварят“, посочват още работниците.

Те се транспортират с автобуси и с микробуси, които са препълнени.  В тях се пътува отново без  предпазни средства

Автобусите се дезинфекцират два пъти на ден, но  шофьорите  също са без маски и ръкавици. 

Снимка: БГНЕС

Предприятието все пак работи, защото част от втората смяна дойде на работа и поточната линия тръгна. Хората са недоволни, че работодателят не им е осигурил предпазни средства, а предприятието не е дезинфекцирано.

РЗИ-Хасково, Инспекцията по труда и представители на областната дирекция по безопасност на храните извършиха съвместна проверка в завода. Има издадено предписание веднага да се закупят маски и работниците да са на метър и половина разстояние еди от друг.

Здравните власти са предписали да бъде извършена дезинфекция на помещенията след приключване на работната смяна в предприятието.

Предприятието работи в намален състав. Инвеститорът трябва да реши дали може да се работи в такива условия.