"Не е сериозно да искаш оставката на министър за една дума", заяви бившият ръководител на министерството на отбраната Стефан Янев в "Лице в лице".

Според него премиерът Кирил Петков не познава институционалната среда, защото той не може да го освободи еднолично това прави парламентът. Янев заяви, че е искал да види точно с какви аргументи ще бъде приета неговата оставка в Народното събрание.

Според него коалицията е била обединена по време на гласуването на неговата оставка, въпросът е докога.

"Не бих казал, че е имало конфликт с премиера, но има дълбоко неразбиране кой е националния интерес и как той да бъде защитен", каза бившият военен министър.

Янев разбрал през „последните няколко седмици“, че между него и премиерът има разминаване във формулирането на националния интерес. Това е станало с натрупване на неразбирателства, а не с едно „конкретно събитие“.

„Неразбирателство с колегите“

Според него се намираме в ситуация, в която всички си мислят, че разбират от военно дело, а и се очертават разделителни линии в коалицията, които са довели до неговото отстраняване. По думите му е имало неразбиране от страна на негови колеги министри на неговите изказвания.

„Такива разговори сме имали много, а включително и разговорите, когато е ставало въпрос за подготовка на българската позиция, която защитих на срещата на министрите в НАТО, а там също имаше дебат, където аз обясних така. Надявам се разбираемо за всички колеги. След това медийно разбрах, че някой колеги не са разбрали точно какво обяснявам. Развиха друга теза, че нещо друго съм обяснявал, но да кажем, че не са разбрали“, каза Янев.

„Случващото се в Украйна е война“

Янев заяви, че случващото се в Украйна е война, а когато е говорил за спецоперация е цитирал руския президент. 

„Разбира се, че е война. Когато използвах думата спецоперация, цитирах Путин и моята идея беше да намекна на нашите родни войнолюбци, че всъщност Путин остави вратичка за дипломацията. Българската територия все още не е застрашена от военни действия, но сме застрашени от икономически и социални удари“, каза Янев.

Плановете за политически проект

Ще участвам в партия само с подходящите хора без вождизъм, каза бившият военен министър.

„Въпросът с партията е много особен и започвам да усещам вече, че има внушение в медийното пространство. В българския дневен ред като че ли на мода е вождизма и всеки да каже „аз, аз, аз ще правя, аз ще…“, но моето скромно разбиране е, че партия се прави от хора, когато едни хора търсят политическо представителство, когато едни хора търсят единомислие в тяхната визия за развитие на държавата като начин за решаване на определени проблеми, те се събират и правят партия. Ако аз успея да намеря такива хора да се включат в този процес, може би бих участвал в такава партия, но нека да не говорим с „аз“, а да говорим за „ние“, когато се стигне до този момент“, коментира Янев. 

Бившият военен министър отбеляза, че няма да откаже да бъде лидер на такъв проект, ако тези хора го изберат.

По думите му в политическия проект „тези хора преди всичко трябва да обичат България".

„Това, което съм казвал, преди всичко да бъдат българофили, защото напоследък една от разделителните линии в обществото е на базата на фили и фоби. Нека да не бъдем фили и фоби в някакъв глобален смисъл да мислим за себе си, за бъдещето на България, за запазването на държавността, за запазването на нашата ценностна система и за това да ни има като българи и като българска държавност, която е запазила своите традиция, самобитност, култура и всичко останало“, каза Янев. 

Според него вероятно има вече съществуващи партии, с които споделят отчасти общи виждания, но тя нямат нужната представителност.

„Нека да помислим и за един друг момент, а ние като че ли свикнахме, че нашите избори се провеждат с една такава избирателна активност 30-40%. Тоест в момента нямат представителност една голяма част от хората, имам едно мълчаливо мнозинство, което не е представено в българския политически живот“, каза Янев.

Той обаче отказа да коментира къде ще се позиционира една нова партия с негово участие в политическия спектър, а според него трябва да се чуе от какво имат нужда българските граждани.

Янев отбеляза обаче, че в тази ситуация ситуация на взаимно препокриващи се кризи сякаш се забравя основната криза - демографската. А за нейното решение трябва да има подобряване на бизнес средата, за да се върнат нашите сънародници от чужбина.

„БСП да си оправят вътрешните проблеми“

„БСП имат право да се притесняват от много неща, но в случая аз не говоря, че съм тръгнал и сме направили екип, който ще прави някакви рейдърски атаки, да атакуват една партия или друга, за да вземем структурите им", каза Янев.

„Те по-добре да се да се замислят за самия си вътрешен дневен ред и вътрешнопартийния си живот, защото с това, което наблюдаваме през годините, проблемите им са по-скоро вътрешни, отколкото някой отвънка да ги заплашва“, коментира Янев.

Не поставяме под съмнение решенията на НАТО и ЕС, а вземането им

„Не се поставя под съмнение решения на НАТО и ЕС. Те са особен тип решение, които се поддържат от национални държави, които участват във формирането на общото мнение“, каза Янев, който е категоричен, че страната ни е част от тези структури.

„Това, което през годините е правила България е, че за съжаление, по мое скромно мнение, е изградила включително поколения от хора, които работят по този тематика, които не са в състояние да защитят националния интерес по най-добрия начин. Напротив, те по-лесно се съгласяват с общите платформи, които другите държави формулират и на практика не защитават българския национален интерес“, коментира Янев.