„Партията на Стефан Янев ме изненада. 3 дни след уволнението вече е в готовност за създаване на партия“. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

В предаването „Защо, господин министър?“ той коментира оставката на министъра на отбраната.

Петков обясни, че от сегашната си позиция смята, че е било грешка Янев да е част от кабинета.

"Ние го поканихме на база добрата работа в служебното правителство. Едно е много опасно обаче - когато един министър говори със собствен глас. Не е в координация с цялото правителство, когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт. Това е наистина некоординирана опасност“, добави той.

Петков коментира войната в Украйна.

Вярвам, че няма да има война у нас, каза той.

Според него обаче най-големият риск е свързан с ядрените централи в Украйна.

"Вярвам, че няма опасност за война у нас. Българското население трябва да е спокойно.“ Това каза ексклузивно за bTV премиерът Кирил Петков.

„От друга страна опасността е тази война да продължава в Украйна за много дълго време и да стане ужасяваща война, в която много хора умират и да има рискове за неща като техните ядрени централи – да, има такъв риск“, обясни той.

Според Петков най-голямата опасност е свързана именно с ядрените централи в Украйна

„Аз лично видях опасност, когато сградата в техния АЕЦ пламна. Това за мен беше директна заплаха за нашата сигурност. Рискът с ядрените централи на Украйна за мен е номер 1 като най-голям мащаб потенциално за българското население. Министерски съвет отпусна вече средства да сме готови. Аз вярвам, че няма да се случи. Не трябва да плашим българското население, но ние трябва да сме готови за всичко. А за таблетки с йод и сигналната система, за която също не работеше изцяло, това е важно. Още в понеделник свиквам специален щаб, който да сложи всичко това, което би трябвало една държава да има да влезе в оперативна готовност“, каза той.

Какво можем да дадем на Украйна?

Премиерът обясни, че потенциално можем да подпомогнем Украйна с жилетки, каски и всякакви неща, но до този момент България единствено и само е дала хуманитарна помощ. 

"България не е изпращала никакви боеприпаси, нито оръжие. Ние сме много близо до този конфликт. Видяхте заплахите, които и Путин направи. И във вчерашния ден и предишния трябва много внимателно да организираме нашата подкрепа, но това, което мога да кажа, че както виждаме всички общоприети европейски действия, където не се изисква двустранни действия от страна на България. Ние говорим в един глас с Европа", обясни той.

За бежанците

Петков разказа, че на всички КПП-та ще има специални фургони, където още от границата, като дойдат автобусите с бежанци, да бъдат обработени документите им.

Още от петък е подписана заповедта, от понеделник-вторник оперативно трябва да стане, добави той.

Държавата ще плаща на хотелиерите и със задна дата по 40 лв. за настаняване на бежанците от Украйна.

"Вече има организация за 40 лв. на човек от държавата - ще бъде платено и на тези, които вече са го направили. Ще има ясен канал и плащанията ще минават през Министерството на туризма. Има сценарий за 5-10-50 000 души и всички те са готови да се направи организация. Може да се използва голяма част от легловата база, няма да се строят нови убежища или друго. Ще е комфортно и работещо и самите бежанци да чувстват, че България ги приветства, а не само се опитва да си менажира кризата", коментира още Петков.

Имаме ли достатъчно пшеница и гориво? 

Държавата влиза като регулатор в цените за горивата.

"Гледаме максимално да е готов резервът. Политическата игра от Борисов, която се заиграва сега, е да се отпускат количества в резерв, но ние не знаем какво ще стане. Резервът го държим, ако стане нещо да имаме готовност и пшеница и гориво. Искаме да сме сигурни, че имаме достатъчно зърно до 2023 г.", посочи Петков.

Нашият резерв от горивата е за 90 дни – част от резерва ни е в България, част от него е извън страната, добави той.

Петков заяви и че ще предложи на Тодор Тагарев да бъде съветник  за действия в кризисни ситуации.

Той коментира и главния прокурор Иван Гешев: "Всеки ден, в който България се събужда с този главен прокурор, аз се чувствам, че сме изостанали с 1 ден от това, което искаме да направим. Поздравявам министъра на правосъдието - тя направи най-добрата аргументация, която може."

Кирил Петков призова президента Румен Радев да направи ясен анализ на работата на НСО за събитията на 3 март. Тогава при напрежение на Щипка премиерът беше замерян със снежни топки. 

Вижте цялото интервю във видеото.