Отново провал на евакуацията от Мариупол. Заради бомбардировките, от града успяха да излязат едва 300 души.

Продължават тежките сражения около обсадените градове Суми и Лебедин, северно от обкръжения Харков.

Русия струпва танкове и пехота около Киев. Столицата се готви за защита.

Под бомбардировка в Ирпин, западно от Киев, попадна група чуждестранни журналисти. Пострадали няма. 

Руската армия струпва тежка бронирана техника на 15-20 километра северно и западно от Киев. Самолети и артилерия нанасят тежки удари, включително и по домове на цивилни.

Части на украинската армия и доброволци се готвят за защита на столицата с коктейли молотов и барикади. Периодично вият сирени за въздушна опасност, с което столичани са свикнали, каза в „Тази неделя“ по bTV бивш съветник на президента Зеленски.

"Действаме като един организъм, това за нас е отечествена война, защитаваме родината си от заплаха, каквато не е имало от 40-те години на миналия век", коментира Игор Новиков, бивш съветник на президента Зеленски.

За втори пореден ден евакуацията на цивилни от 400-хилядния Мариупол беше провалена заради руски обстрел срещу колоната автобуси. Пристанището на града и предградия са под контрола на руската армия и на проруски милиции от Донбас.

Ситуацията в града е катастрофална, според "Лекари без граници".

В опит да посредничат за мирно разрешаване на конфликта, по телефона с руския президент разговаряха Реджеп Тайип Ердоган, а по-късно и Еманюел Макрон. Путин поставя като условие за спиране на войната украинската армия да преустанови съпротивата.