Това е срам за България- така Мика Зайкова от „Има такъв народ“ коментира скандала със санкциите по закона „Магнитски“ за български бизнесмени.

„Това са бизнесмените, които са се опитвали да получат по нерегламентиран начин поръчки и да развият своя бизнес. Интересно е кой стои отсреща, кой е взел огромните пари, за да могат тези хора да работят. И двете страни са виновни, но да напомня на г-н Пеевски, че решенията по закона „Магнитски“ не подлежат на съдебен контрол, така че неговите адвокати просто няма какво да правят в САЩ. Това е свършен факт, защото преди да вземат решение, минава през много инстанции“, отбеляза Мика Зайкова в предаването „Лице в лице“.

Според нея, някакво решение, което да свали този срам от България, е невъзможно към днешна дата.

„Основната причина България да бъде бедна е защото не идват инвестиции или идват много малко“, каза тя. Това според нея се случва, защото няма реформи, няма върховенство на закона. „Тези, които искат да вложат пари тука, искат да са спокойни и ако случайно възникне проблем, да има съдебна система, на която да отидат да се оплачат и проблемът да бъде решен“, обясни Мика Зайкова.

„Не че в другите страни няма корупция. Ако погледнем една Ирландия е с нивото на България, когато влиза в ЕС. На всякъде се краде, навсякъде има такива неща, но огромните пари, които изсипа ЕС от предприсъединителните фондове от 2014 г. и да сега тези пари не се оползотвориха ефективно. Просто се ограбиха, а частта, която беше вложена, беше вложена неефективно и резултатите са на лице“, посочи Мика Зайкова.

 

„Сега беше моментът, ако бяхме направили поне читав план за възстановяване, да можем да направим икономика, която да е на нивото на 21 век“, посочи Зайкова.

Тя критикува разработения от предишното правителство План за възстановяване и устойчивост и посочи, че в него са предвидени крайно малко пари за иновации. Според нея трябва постепенно да превърнем тецовете на газ на първи етап и след това плавно да се увеличава зелената икономика.

„Какво иска от нас ЕС? Иска да направим така, че кафявата икономика да стане по-малко, вредните емисии да станат по-малко и да продължим живота на тази планета. Как можаха Полша и Германия да защитят националния си интерес, защото там има хиляди работници в мините, и се договориха с Брюксел това да стане чак през 2050 г., а пък нашият премиер Борисов тогава каза на ЕС, че ние можем да го направим до 2024 г.“, заяви Мика Зайкова. Тя дори отбеляза, че се говори, че Борисов дал обещание да спрем и АЕЦ „Козлодуй“ през 2024 г., но уточни, че информацията не е проверена.