Синдикатите от ТЕЦ „Марица Изток 2“ предупредиха, че съвсем скоро могат да преминат към протестни и стачни действия, за да защитят работата на централата.

В отворено писмо те изразяват притеснение, че не е предвидено централата да продава на регулирания пазар, а само на свободния, тъй като себестойността на нейния ток е много висока. Според енергийния регулатор продажната цена на ТЕЦ-а е 210 лева за мегаватчас, което е със 76% по-скъпо от цената на тока за бита и прави тока от централата непродаваем. Според синдикатите, ако не се вземат мерки, има опасност ТЕЦ „Марица Изток 2“ да спре работа и да се стигне на недостиг на ток в страната.

"Миналата седмица излезе предварителния доклад на КЕВР за новия регулаторен период, в който за пореден път ТЕЦ 2 не беше включен в микса за доставка на електроенергия на населението и не ни бяха признати нито една стотинка направени разходи за изминалия период. За четвърта година не ни признават между 200 и 300 млн. годишно при положение, че сме работили със заповед на министър. Това допълнително затруднява работата на централата предвид и скъпите емисии и смятаме да си търсим правата и в съда", каза пред БНР-Стара Загора председателят на КНСБ в централата Деян Дяков.

Синдикалистът заяви, че в тази ситуация ТЕЦ-ът може да продължи да работи със заповед на министъра на енергетиката. Очакват и среща на синдикалните лидери с президента Румен Радев, на който да бъде поставен проблема.

Според Дяков включването на централата в енергийния микс би оскъпило цената на електричеството за бита със стотинки, а не с 20% както се посочва в различни публикации.

"Ако КЕВР реши, че при тази цена ТЕЦ 2 не може да участва на регулирания пазар, заради тази цена от 1 юли централата няма как да работи, защото няма къде да продаде тази енергия. Освен че стотици енергетици ще останат без работа, съм убеден, че и енергийната система ще има недостиг на енергия", каза от своя страна Димитър Чалъков, председател на КТ Подкрепа в ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Използвани са материали от БГНЕС