Работата в енергийния комплекс "Марица – Изток" дава хляба на хиляди. В трите рудника на "Мини Марица – Изток": рудник "Трояново-1", "Трояново-Север" и "Трояново-3",  сега работят над 7 000 души. А общо в комплекса "Марица – Изток" заетите са над 13 500. 

Рудниците осигуряват въглища за 5 топлоелектрически централи, плюс брикетната фабрика, част от една от тях. 

Към момента най-голямата централа в комплекса - държавната ТЕЦ "Марица – Изток 2", работи с една четвърт от производствените си мощности. 

И ако в началото на годината планът за добив на въглища е бил 27 милиона тона, той вече е коригиран в посока "надолу" два пъти. Последните разчети са за 22 милиона тона. 

Снимка: btvnovinite.bg

В един от рудниците на най-голямото открито въгледобивно находище в България от години работят Пламен Стоянов и Георги Георгиев. Пламен има още година и осем месеца до пенсия. Колегата му е в началото на стажа си.

"Липсата на резервни части ме притеснява най-много. Базата с която работим, са остарели инструменти", споделя Георги, който е механик. 

Снимка: btvnovinite.bg

Пламен Стоянов е машинист на багер. "Тази година, доколкото и ние разбираме, обемът на производството намаля", посочва той. 

Заради цената на емисиите, за  следващия регулаторен период догодина КЕВР намалява производството на електроенергия от въглищните централи. Това, от своя страна, води до по-малко добив на въглища. А оттам и до по-малко приходи за Мините. 

Снимка: btvnovinite.bg

От три години Иван Петров е пенсионер, но цялото му семейство изкарва хляба си в мините и в тецовете. Затова е разтревожен от сключването на така наречената "Зелена сделка" - тя обрича на затваряне комплекса "Марица – Изток". 

По данни на синдикатите, ако се стигне до закриване на комплекса, пряко или косвено засегнати ще бъдат около 140 000 души в Старозагорска, Сливенска и Хасковска области.