55 милиона лева заем ще отпусне Българският енергиен холдинг на "Mини Mарица - Изток". 

За това се договориха министърът на енергетиката  Теменужка Петкова и синдикатите, след заплахи за стачки. 

50 милиона лева ще се насочат за ремонт и инвестиции, а с 5-те милиона ще се увеличат заплатите на миньорите. 

Отпуснатият заем ще гарантира нормалното приключване на годината, коментира Теменужка Петкова. От синдикатите настояват да се преструктурира работата в мините, заради евроизискванията, и да се намери начин да се запази всяко едно работно място. 

Извънредното заседание на Браншовия съвет в областта на енергетиката беше предшествано от среща на КНСБ с премиера. 

Първоначално насрочената среща в Министерския съвет не се състоя. По-късно от правителствения пресцентър обявиха, че разговор с министър председателя все пак е бил проведен, но срещата беше в Бояна. 

Синдикатите са категорични, че както и да се преструктурира комплексът "Mарица - Изток", каквото и да се изгради там, заради евроизискванията за намаляването на потреблението на въглища, то трябва да е част от дружеството и да се запази всяко едно работно място.

Няма да допуснем стотици милиони - милиарди да бъдат откраднати в някоя посока, заяви Пламен Димитров – лидер на КНСБ. 

Никой не е в изгодна позиция в енергетиката в момента , защото трянсформацията там виси с голяма сила и това е много тежко мероприятие, обясни и Александър Загоров от "Подкрепа". 

През следващите няколко месеца заедно с консултанти, наети от ЕК, ще трябва да се изработят и планове за устойчиво развитие на региона за следващите 5 години. 

България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат енергия от въглища до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

От профсъюзите очакват догодина от мините да се добият около 23 милиона тона въглища.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!