Няма как България да стане хъб на Украйна за износ на зърно. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият земеделски министър Мехме Дикме.

„Преди това има Констанца. Ако някой ще изнася, заради транспортните разходи, ще изнася през Констанца. Проблемът трябва да бъде решен от международните сили, от Европейската комисия, от Америка, от Русия най-вече. Задължително трябва да бъде създаден хуманитарен коридор, с който да се даде възможност от пристанището в Одеса да се изкара зърно, слънчоглед, царевица за арабските страни, за Африка най-вече, за Азия. Проблемът се решава там“, заяви Мехмед Дикме.

За първи път в историята на България толкова млади хора управляват страната, добави той.

„Нека да не превръщат управлението в детска градина. Да бъдат малко по-активни, по-сериозни, да се допитват до по-опитни хора. В момента България има огромен потенциал за развитие, стига да се вземат правилните решения“, каза още бившият земеделски министър.

По думите му цената на хляба няма да падне, когато се махне ДДС-то.

„Първо мярката е закъсняла. В сутрешния блок на bTV аз го предложих преди 3 месеца. Тогава беше мярката за премахването на ДДС и то не само на хляба, а по самата верига. Предложих една кошница от хранителни продукти, на които да им бъде намалено ДДС-то или да бъде премахнато. Днес тази мярка е изключително закъсняла, защото вече имаме много сериозно влияние на енергийните източници. Изключително много нарасна цената на петрола, на газта, цената на тока за промишлеността. Така че тежестта на енергийните източници е много по-голяма“, обясни Мехмед Дикме.

По думите му единственият позитивен ефект от тази мярка е, че това ще спре нарастването на цената на хляба, тоест ще се стабилизира.