„Имаме проблеми с върховенството на закона. Вижда се отвън, вижда се и отвътре. Нашият интерес, не заради холандците и австрийците, е да направим тази система да работи“, каза Мартин Димитров от „Демократична България“ в предаването „Лице в лице“. 

Той каза, че не е изненадан от вчерашния откааз да влезем в Шенген, но е изумен от реакциите в България. 

„Някои казват да не се купуват холандски стоки, други – че ще гласуваме срещу Холандия. Днес разбрахме, че премиерът Гълъб Донев не е направил нито една официална среща на високо ниво в Австрия и Холандия. Да представим смислен план за реформи, да отидем да се срещнем, да покажем какво е свършено и какво ще свършим следващата година“, допълни Димитров. 

Демократична България" разговаряха с кандидата за премиер от ГЕРБ, но обявиха, че няма да го подкрепят. По думите на Димитров от партията не виждат гаранции за ключовите реформи. 

„С втория мандат виждаме най-добрата възможност за създаване на правителство. Ще предложим конкретни политики и мерки, когато се стигне до него“, каза Мартин Димитров.

Той коментира и назначаването на особен управител в „Лукойл Нефтохим Бургас", прието на първо четене от две парламентарни комисии. 

„Ако в сектор „Нефтопродукти" някоя компания каже, че спира да работи или наруши европейските санкции, или българското законодателство, ние не можем да направим нищо по сегашния ред. Това, което предлагаме е да има възможност държавата да се намеси, да поеме оперативното управление за 6 месеца или още толкова, така че да не бъде блокирана държавата“, обясни Димитров. 

Относно помощите за бизнеса и енергийно бедните, той каза, че трябва да бъдат добре таргетирани, за да не се допуска дефицит на бюджета над 3%.