Гост в рубриката "На 180 градуса" с Мария Цънцарова тази седмица е Христо Иванов.

Той заяви, че коалиция с ГЕРБ не може да има, а в нито една от формациите - на Цветан Цветанов, Слави Трифонов, Мая Манолова или Корнелия Нинова – не вижда партньор за демонтажа на този модел.

Вижте какво още каза бившият правосъден министър и настоящ лидер на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов в интервюто с Мария Цънцарова:

- Добър вечер, господин Иванов, как видяхте себе си в този материал?
- Здравейте, важни факти сте подбрали. Това, което не видях бяха дисциплинарните производства, които аз стартирах като министър на правосъдието. Никой не е правил това преди мен или след мен.

- Вероятно, защото няма спорен момент в тях, затова не ги видяхте.
- Но те са много важни, защото показват дълбокия проблем с криминализацията на съдебната власт и обясняват тежкия конфликт с Цацаров. Цацаров бранеше Петьо Еврото, аз се опитвах да махна Петьо Еврото от съдебната власт. И сега Петьо Еврото продължава да бъде централен герой, включително „Осемте джуджета” са споменати в резолюцията на Европейския парламент. Това е централна тема за правосъдието. Много важна тема. Човек, ако иска да разбере логиката на моето поведение, това е логика на човек, аз, който цял живот, от 1996 г. се занимава с това, че ние трябва да изчистим, да реформираме правосъдието, за да може то да реформира цялата останала власт в България, и когато имам възможност в лично качество да взема това решение, знаейки точно какво трябва да се направи, аз реших да поема този риск.

- Нека да изясним фактологията тъкмо през онзи момент. Когато през 2013 г. написахте, че Борисов е мутра, мислехте ли го?
- Да, разбира се. Истината е, че това е стилистика, която, така да се каже, във „Фейсбук”, е достатъчно приемлива, но това, че Борисов има история със СИК, с ВИС, че има история именно в тези структури, в тези години. Това, че когато тези структури имат изгода от това да ползват държавата като свой инструментариум, да започнат да превръщат държавните институции в бухалки и Борисов заедно с тях мигрира от другата страна. Това, че той обслужва един модел, в който наистина държавата се ползва за бухалка, за разчистване на сметки спрямо едни се ползва за това да гарантира безнаказаност на други, тоест – това, което правят рекетьорските организации – натискат едни, а на другите осигуряват, така да се каже, защита – това е реалност, в която ние живее до ден днешен.

- Когато отидохте в централата на ГЕРБ, за да преговаряте за вашия пост, на преговори с мутра ли отидохте? 

- Отидох на преговори с човек, който беше избран за премиер и щеше да бъде премиер и с човек, за който не съм имал никакви илюзии, и много пъти съм го казвал това нещо, че смята да прави реформи.

- Тоест, този човек от този момент ли го виждахте, както го наричахте по-рано – мутра?
- Да, по същия начин съм го виждал, по който го описвам и сега. Но аз не съм отивал да ставам негов министър, това е много важно да се разбере. Отивал съм да бъда министър на Републиката и съм се държал като такъв.

Едно от нещата, които за мен са източник на голямо удовлетворение, беше репликата, която по-късно беше казана от един от говорителите на Бойко Борисов - Георги Марков, който каза за мен като министър – „Ами, че той щеше да си вкара премиера в затвора”.

Замислете се за това колко министри са били на път да подложат на риск министър-председателя, с който работят, от това той да влезе в затвора.

Защото, когато аз настоявах публично и многократно, и не само публично и многократно, а и пред ЕК, да има разследване на казуса „Двете каки”, нали си спомняте – Чаналова и Янева, там беше и Борисов, там беше и Цацаров. Кой друг министър на правосъдието е излизал да иска разследване за такъв скандал, при положение, че нито Цацаров, нито Борисов искаха да има такова разследване. 

- Господин Иванов, спомняте ли си думите, с които премиерът ви каза, че няма да закачате Цацаров?
- Това бяха думите. Той ми каза, че няма да пипаме Цацаров и че единственият случай, в който можем да пипаме прокуратурата, е, ако Меркел му каже това, цитирал съм го многократно
- И вие се съгласихте с това? Само сте го слушали?
- Да, аз нищо не казах тогава, но моето решение беше, че аз няма да приема тази негова, така да се каже, това ограничение.
- Само, че вие казвате пред Антон Хекимян само преди дни – Аз се съгласих.
- Съгласих се да стана министър, това имам предвид, не съм се съгласявал с това. Но няма значение, нали казахте – думите и делата.

- Важно ли е да съвпадат думите и делата, когато говорим за политика?
- Важно е, разбира се, но са важни делата.

- Вие излъгахте тогава бъдещия министър-председател?
- Може и така да го погледнете. Приемам такава формулировка. Дали съм го излъгал или просто съм го въвел в заблуждение с мълчанието си, няма никакво значение. Въпросът е, че аз всеки ден съм се борил срещу статуквото в съдебната власт като министър, по същия начин, по който съм го правил преди или след това.

- Господин Иванов, за всяка кауза ли си струва да се използва лъжа?
- Влизаме в един сложен морален казус.

- В политиката има място за морал.
- Има, да, и аз не смятам, че съм нарушил по някакъв начин морала. Борисов ми каза тази фраза, защото аз поставих въпроса за прокуратурата и дадох да се разбере, че това е моята цел като ставам министър.

- Тоест, смятате, че не сте го подвеждали?
- Не съм спирал да говоря. Нека господин Борисов да има срещу мен това обвинение, че съм го подвел. Приемам това да ми е грешката и това да ми е грехът.

- Смятате ли, че сте постъпили честно, тоест, с всички средства ли може да се защитава една кауза?
- Не мисля, че една кауза може да се защитава с всички средства.

- Например, ако ДПС ви предложат да реализирате законопроекта си в техен кабинет, ще приемете ли?
- Не.

- А защо приехте в кабинета на Борисов, когото наричате мутра?
- Защото тогава имаше група на реформаторския блок на чиято подкрепа аз разчитах, защото тогава имаше много сериозни обществени очаквания за реформи.

- Които пък също показват, че няма да се коалират с ГЕРБ, пък после се коалират…
- Аз не съм бил част от Реформаторския блок, от техните политически органи, с които са вземали тези решения. Наистина, не мога да коментирам тази страна от уравнението. Имаше и международни очаквания, аз се надявах да използвам този ресурс, тоест – подкрепата на Реформаторския блок, обществената подкрепа и международните очаквания, съзнавайки, че Борисов има нужда.

Борисов през цялото време се опитва да се зашие за Меркел, каза още Иванов.

- Очевидно беше за мен, че това, което той има предвид тогава е, че ако има достатъчно сериозен международен натиск, той ще бъде принуден да преразгледа своето нежелание да пипа прокуратурата и се захванах точно с това. Дори Кунева и нейни хора ме атакуваха, затова, че аз съм говорил срещу България в качеството си на министър, тоест съм се опитвал да убедя нашите партньори в Германия и в ЕК, че трябва да погледнем въпроса за прокуратурата.

Христо Иванов каза още, че не е обещавал на Бойко Борисов да маха свои постове и няма спомен да е махал свои постове от „Фейсбук” по искане на Борисов.

На въпроса как са се взимали решения по ключови теми на заседания на МС тогава, Иванов каза:

„Не са се взимали решения на заседания на МС, заседанията на МС при Борисов са нещо средно между гимнастика и ПР, защото решенията са взети предварително, репликите са раздадени предварително, има формално гласуване на министрите.

Всеки министър е участвал в това. И аз, като част от желанието ми да опитам да прокарам някои неща, които са ми важни".

На въпроса повярвал ли е на Борисов, когато ГЕРБ са внесли собствени промени в Закона за съдебната власт, а Борисов му е казал,че го подкрепя, Иванов отговори, че не му е повярвал, въпреки че по това време е твърдял, че не се съмнява в подкрепата на премиера:

„Не съм го казвал публично, че не съм му повярвал, защото това е игра. Премиерът твърди, че ме подкрепя публично и аз трябва да го използвам това нещо, за да стигна до целта си".

Попитан вярва ли, че тази реформа ще се случи, Христо Иванов заяви:

„Тогава, съм вярвал по същия начин, по който сега вярвам и тогава съм работил по същия начин, по който сега вярвам и тогава съм работил по същия начин, по който сега работя. Аз, разбира се, съм лавирал и съм се опитвал по някакъв начин да си осигурявам възможност да прокарвам конституционни промени, защото това изисква свръхмнозинства, нали така. И съм се опитвал да постигна някакви цели. В момента, вкойто не можах да постигна тази цел, подадох оставка. В нито един момент пребиваването ми на поста министър, не е имало никаква стойност за мен".

Той беше категоричен, че не познава Маджо.

„Не знам дали моята физиономия е изглеждала гузна тогава, но на Борисов физиономията би трябвало да изглежда гузна. Кога Борисов ще дойде в студиото да разкаже своята история за Маджо, защото когато Борисов е бил ортак с Пашата и с хора в кръга на Маджо в бизнес, който по-късно се свързва с контрабанда на цигари, аз съм се занимавал, като младши експерт, със съдебна реформа.

Аз още тогава съм се занимавал с опити да реформираме българската прокуратура и да наложим върховенството на закона. Това е цялата ми биография, в името на тази цел аз съм бил готов да правя грешки и да поемам различни рискове и това може да се види, но аз никога не съм се отказал от това”.

Иванов беше категоричен, че коалиция с ГЕРБ няма да има, независимо дали с или без Борисов.

За партията на Цветан Цветанов, Иванов каза, че първо трябва да влезе в парламента, за да могат да разговарят за такива хипотези.

„Имаме 6 месеца до редовните избори. Всичките тези формации тепърва имат да обявят своите програмни заявки, изобщо да видим какви са техните намерения. Сега много лесно ми е да ви кажа едно нещо – аз в момента, в нито една от тях – Цветан Цветанов, Слави Трифонов, Мая Манолова, Корнелия Нинова – не виждам партньор за демонтажа на този модел. След изборите дали ще е така зависи от неща, които ще се случат между сега и изборите".