„Аз бях първият човек, който повдигна темата за „Капитан Андреево“. Имах разговор на четири очи с Асен Василев по тази тема в Министерството на финансите, в неговия кабинет. Изслуша ме внимателно. Каза, че ще вземат мерки“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

„Битката с корупцията трябва да е битка с лъжите. Когато един политик лъже за едно нещо, вероятно би лъгал и за други неща, за да прикрие корупционни практики“, добави той.

Според него по време на кампанията са се изрекли много лъжи за свършеното по време на последното Народно събрание.

„Аз, Ива Митева и проф. Гечев от БСП настоявахме за увеличение на възнагражденията на преподавателите във висшите училища. Тогава „Продължаваме промяната“ гласува против. Изненадах се да чуя акад. Николай Денков, че той и ПП са допринесли за 25 млн. лева, които гласувахме за висшето образование – нищо подобно“, допълни той.

Относно антикорупционния закон

„Може ли да ми кажете защо Крум Зарков, служебен министър на правосъдието, нов антикорупционен закон? При това е подобрена версия, нямаща много общо с това, което беше внесено. Има място за доработване в частта за конфликта на интереси, но е важно, че няма много общо с предходния законопроект“, подчерта Каримански.

Представителят на ИТН подчерта, че не е имало нито един магистрат, който да подкрепи предложенията и обяви, че ИТН е изготвила свой законопроект.

Икономическата криза

Чак в юни месец се усетиха, че инфлацията тръгва нагоре. Ако бяхме слушали министъра на финансите – инфлацията щеше да е краткосрочна – тя не е. Ние не продаваме страх. И Европейската централна банка, и Федералния резерв увеличават лихвите с шокова стъпка, обясни икономистът.

 „Една голяма част от инфлацията е привнесена, но няма как да се съглася, че тя е привнесена в тези размери. Никой не ни послуша да направим категоризация на уязвимите групи, да дадем дефиниция за енергийна бедност“, категоричен бе Каримански и уточни, че в този случай нямаше да се дават „пари на калпак“.