Два са сценариите, при единя отиваме на предсрочни избори за пореден път, при втория имаме нещо много крехко, коментира в предаването „Лице в лице“, Кузман Илиев, политически анализатор от ВМРО, за подкрепата на кабинет с мандата на ИТН.

Според него се наблюдават много плаващи мнозинства и опити на другите играчи, които подкрепят такова нещо просто, за да не се върне Бойко Борисов.

По думите му политическият дебат е деиделогизиран, няма системни послания. „От една страна Слави Трифонов предлага експертен кабинет, който е с много ясен десен икономически експерт, а в следващия кабинет, който се предлага сега, няма такъв профил“, посочи Кузман Илиев.

„Трябваше да се поеме отговорност и Слави Трифонов с лицето си да се опита да предложи реални решения и да поеме отговорност. Дърпането и скриването от такава е просто бягство и страх, защото не знае какво да прави“, смята още политическия анализатор.

Според него Слави Трифонов не може да управлява без протестните партии, а протестните партии от своя страна трябва да признаят, че много от хората, които са гласували за тях, всъщност не ги харесват. Всички партии трябва да седнат, да си признаят тези неща и да постигнат съгласие, коментира политическият анализатор.

Според политолога Ивайло Динев има едно връщане на политиката, раздвижване в политическия процес, сменяне на властовите пластове и промяна в нагласата на хората. 

„Някои дългосрочни тенденции, които характеризират българското общество, все още присъстват и едно от тях е липсата на доверие“, отбеляза обаче той. Според него сега имаме липса на доверие между протестните партии, липса на доверие към доскоршната опозиция.

„Ключово е да разберат, че преговори се водят първо, когато имаш доверие в отсрещната страна, че тези преговори имат равностойна позиция за всеки от участниците“, обясни политологът.

„На изборите, и на тези и на предишните, които се случиха, нямаше един победител, а победители. Победител всъщност е протестното движение, което фрагментирано беше представено от няколко протестни партии“, поясни Ивайло Динев.

Според него има нужда от едно коалиционно споразумение, консенсус и намиране на общи приоритети за една – две години напред.

„Устните договорки в една такава ситуация не вършат работа. В ситуация на изравнени сили има все по-голяма нужда от деклариране на приоритети и подписване на споразумения, което да даде по-стабилна основа  на една фрагментирано правителство“, смята политологът Ивайло Динев.