Продължават преговорите за подкрепа за кабинета "Николов", обявиха хората на Слави Трифонов. Срокът за връщане на мандата изтича утре.

Консултациите все още са в ход и нищо не е приключило, обявиха от „Има такъв народ“.  

„Ние не сме затворили вратата към никого, чакаме. Да се лишат от емоциите си и да се реши дали ще има кабинет, от тях зависи. Ако не се срещне подкрепа, вървим към нови избори“, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Повечето им потенциални партньори обаче запазиха мълчание и казаха, че ще решат до гласуването в зала.

„До приключване на парламентарната процедура ще имате становището на ИБГНИ за подкрепа или неподкрепа на кабинета“, посочи Мая Манолова.

Само БСП обяви, че е готова да преговаря.

„Утре в 10 ч. работните експертни група на двете партии се събират за да работят по политическата декларация“, обяви Корнелия Нинова.

А на въпрос кога ще върнат мандата на президента, номинираният за премиер Пламен Николов обяви: „След като постигнем всички договорки. Преговорите вървят и в момента и абсолютно всички инструменти ще бъдат използвани“.

И докато преговорите продължават, един от депутатите на ИТН предизвика гнева на колегите си зала. От другите групи се оплакали че е дошъл със скъсани дънки в храма на демокрацията.

„Те не се просто дънки, в тях има скрит символ. Това е скъсаното доверие между гражданите и политиците, което ние ще се опитаме да зашием отново“, обясни Филип Станев.

В петък в края на деня ще е ясно дали кабинетът на ИТН ще бъде гласуван в пленарната зала или изобщо няма да стигне до нея. Ако се откажат, ГЕРБ получава втория мандат и вече обяви, че ще го върне в същия ден.
А от вчера е ясно, че ако БСП вземе третия мандат, ще предложи служебният кабинет да бъде избран за редовен.