Оставката е „емоционална постъпка на Нинова”, а всичко, случило се след това, доказа, че е грешка, заяви Кристиан Вигенин в „Лице в лице”. 

„Резултатите от изборите не предполагаха лидерът на БСП да си подаде оставката. При това оставка, при която бяха заявени някакви намерения, но не бяха предвидени следващите стъпки”, смята Вигенин. 

Според него „де факто няма оставка” и Нинова може да обяви, че я оттегля  пред партията тази неделя. „Така или иначе мандатът ѝ изтича догодина”, допълни той, а сега е „по-важно да се концентрираме върху анализ” на причините за изборните резултати. 

Снимка: btvnovinite.bg

В неделя ще се проведе извънреден конгрес на БСП, но не се знае дали наследникът на Нинова ще бъде избран на него, или както гласи новият правилник – от всички членове на партията. 

Кристиан Вигенин смята, че трябва да се сключи примирие преди конгреса, защото раздорите няма да помогнат на партията на местните избори. 

„Нинова има своите грешки, но в националния съвет се формира коалиция на реванша. Тя си отвори много фронтове”, смята Вигенин и отбелязва, че изборът на нов председател трябва да е „реална алтернатива и да видим сблъсък на идеи”. 

По думите на Вигенин дори т. нар. опозиция в партията не е готова да бъде алтернатива на политиката, която води Корнелия Нинова. Неговото лично мнение е, че трябва Нинова да се опита да си върне позициите, ако това е възможно, или опозицията да предложи наистина сериозни политики и кадри, които са подготвени.

„Създадохме очакване, че ГЕРБ се срива и ние сме готови да поемем властта. Опитахме се да превърнем тези евроизбори във вот на доверие или недоверие към Борисов. Ние имахме визия и виждани, но хората не видяха хората, които ще реализират тази политика”. Това е анализът на Кристиан Вигенин за изборното поражение на БСП.