Очаквахме да победим на евроизборите и изпитах разочарование от резултатите. Това призна в интервю за предаването „Тази сутрин” лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова.

Тя подаде оставка на 28 май пред Националния съвет на партията, минути след началото на заседанието. Тя посочи, че с това действие поема отговорност за второто място на левицата в изборите за Европейски парламент на 26 май.

Нейната оставка трябва да бъде гласувана от конгреса на партията на 16 юни, който да започне процедурата по избор на нов председател. За първи път социалистите ще проведат преки избори за лидер.

Ден, преди да подаде оставка, Нинова обяви, че ще го направи, когато се изготвят правилата за избора на нов председател. Подадох оставка веднага, за да няма спекулации, че ще подготвя правила за избор на нов председател в своя полза, уточни тя.

Тя каза, че много от съпратийците ѝ са я разубеждавали за оставката. Когато взема решение, не се подавам на натиск, допълни Нинова

По думите ѝ обективно погледнато БСП е единствената партия, която е повишила доверието и има един депутат повече спрямо предишните евроизбори. Има и победа в 63 общини, в които управлява ГЕРБ, както и в три района в София – „Изгрев”, „Красна поляна” и „Младост”.  

От приемането на оставката на Корнелия Нинова от Конгреса на 16 юни до избора на нов председател партията временно ще се управлява от един от заместниците ѝ – Стефан Данаилов, Кирил Добрев, Деница Златева и Владимир Москов, който тя посочи. Още не съм решила кой ще е ,когато реша, ще го обявя, заяви лидерът в оставка.

Според нея изборът на нов председател на БСП и подготовка за местните избори могат спокойно да вървят заедно и може даже това да е стимулиращо.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!