Инфарктен пленум на БСП в навечерието на конгреса на левицата, който ще трябва да реши как да се избира новият лидер на партията. Корнелия Нинова подаде оставка след загубата на червените на евроизборите на 26 май.

На пленума продължиха вътрешнопартийните спорове около избора на нов председател на БСП. Следващата неделя може да се реши дали изборът на нов лидер на партията ще бъде пряк или от най-висшия орган на БСП. Според сегашните правила изборът става чрез своеобразен национален вот.

Имаше коментари около факта, че Сергей Станишев няма да оглави делегацията на българските евросоциалисти, а на негово място е избран Петър Витанов.

Корнелия Нинова беше категорична пред медиите, че този избор е станал при таен вот и не е имало натикс. Нинова и Станишев отново размениха задочно реплики.

„Всичко станало е един театър. Аз очаквам той да продължи и на конгреса с емоционални изказвания, с хора, които ще помолят да се оттегля и всичко останало. Сценарият вече е написан”, заяви Станишев.

„Аз не си падам по сценарии. Питайте сценаристите, които са ви го представили в лицето на г-н Станишев. Конгресът има дневен ред и ще реши как да действаме оттук нататък”, коментира Нинова.

Пленумът на БСП реши, че партията няма да подкрепи предложението на ГЕРБ субсидията да е 1 лев на действителен глас. Те обаче са „за” намаляване на държавната субсидия. Парламентарната група на социалистите ще започне дебата за намаляване на парите, което обаче да не застраши „функционирането на политическите партии”.