Няма да има сестри с по-ниска заплата, но ще има такива с по-висока от предвидената целева стойност от 950 лева. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в предаването „Лице в лице”.

„Това ще стане от 1 юни, след като приключа с методиката, която разработваме, имам срок до 15 май”, добави още той.

"Ние сме длъжни да оценим всички фактори, които оказват влияние при формиране на работната заплата. Всичко зависи от тежестта и резултатите на медицинските изследвания, от ефективността на функциониране на лечебните заведения. На базата на новите стандарти, които ще разработим, да се оптимизира структурата на тези лечебни заведения, за да могат ефективно да работят", коментира здравният министър.

Ананиев бе категоричен, че няма да допусне лекарите да получават по-ниска заплата от тази на медицинските сестри.

"Предлагам да се изработи методика, която да определи формирането и разпределението на разходите за персонал за цялото здравеопазване", каза още Ананиев.   

„Представете си, ако утре или вдругиден вдигнем заплатите на две минимални на професионалистите по здравни грижи, след една седмица ще излязат на улицата лекарите и те с основание ще кажат искаме 3 хиляди лева основна заплата. Необходимо е да се направи съответният баланс”, обясни здравният министър. 

Ананиев заяви и че до 3 години най-вероятно ще имаме педиатрична болница. 

"До края на месец май ние ще сме готови с техническото задание и ще обявим инженеринг за строителство, като и се надяваме до края на лятото да започне същинското строителство", добави още здравният министър. 

Вижте целия разговор във видеото.