Убеден съм, че ще се справим с вируса, заяви кардиологът д-р Николай Димитров в предаването „Лице в лице“.

"Министърът е този, който дефинира. В кризисни ситуации всички ще се съобразим с неговото решение. Ние нямаме инфекциозно отделение, но ако той дефинира задачи, които ние можем да изпълним, няма никакъв шанс да откажем", каза д-р Димитров в коментар за ролята на частните болници при борбата с COVID-19.

Той посочи, че има четири модела за справяне с коронавируса.

„Първият е китайския, който е далече от нас, защото е авторитарен, данните им може би са моделирани. Другият модел е южнокорейският, той е прекарасен, защото те се справиха – с много пари и много дисциплина, което също е малко далече от нас. Третият модел е на Италия, но той не върви на добре. Четвъртият модел е американският, но там се изстреля огромен финансов ресурс. Трябва да направим компилация от тези модели. Много успешен е моделът на швейцарците, том има около 400 заразени и само 4 смъртни случая“, обясни лекарят.

Д-р Николай Димитров припомни, че ЕК отпуска милиарда евро за справяне със заразата. „Нашите власти трябва да насочат финанси вътре в нашата страна за спасяване на населението“, отбеляза той. 

Когато човек е с нелекувана хипертония, обикновено това уврежда сърдечния мускул, не може да бъде изтласквано необходимото количество кръв към жизненоважните органи и когато в компилация с вирусна инфекция се наруши оксигенацията на кръвта в белия дроб, тогава сърцето работи в неблагоприятна среда, обясни кардиологът.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 540 018 45 563 347 353 2 320 384
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 540 018 45 563 347 353
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer