„Няма бежански натиск на българската граница. Към момента конфликтът с бежанците е на турско-гръцката граница", каза в предаването „Лице в лице“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Органите на "Гранична полиция" и МВР имат много добро техническо оборудване, освен оградата, която ни предпазва. В неделя тя е инспектирана, поясни той.

„Нашите граничари имат възможност да виждат в дълбочина на чужда територия. Ако се подаде група от мигранти, те сигнализират турските си колеги и тези групи са прибирани обратно в Одрин“, обясни Карачаканов.

Министерството на отбраната е в готовност по искане на МВР, ако се наложи, да изпрати техника и жива сила от страна на армията на границата.

Става въпрос за 300 души от Сухопътни войски, 50 души от специалните сили и 40 души военна полиция, както и 140 броя техника – дронове, камиони и други превозни средства.

"Дроновете, с които разполага армията, са в състояние до 20 км да идентифицират обекти, а на 5-6 км да ги различават в лице. Може да се вижда и с какво се придвижват – дали носят оръжия, ножици да режат оградата и т.н.", обясни военният министър.

Той уточни, че европейските лидери правят много ясно разграничение между бежанци и мигранти. Тези хора, които са на гръцко-турската граница, в 70% не са от Сирия, а от Афганистан и африканските държави. Тези просто искат да живеят по-добре в едно уредено общество.

"Към българската граница идват малки групи – около 20-30 души, които лесно се контролират. Тогава и 10 полицаи могат да ги върнат обратно“, допълни Красимир Каракачанов.

"Българската армия не се ръководи от областни управители или кметове, а от уставите си. Там е записано, че когато на територията на съответния гарнизон пристигне президент, премиер, военен министър, гарнизонът е длъжен да ги посрещне", каза Каракачанов във връзка присъствието на официални лица на честванията на връх Шипка на 3 март, въпреки препоръките на Щаба за борба с коронавируса да не се провеждат мероприятия.

"Ръководя се от устава, а не от препоръките. Докато аз съм министър на отбраната, няма да позволя армията да се политизира и да бъде въвлича в политически неща", заяви военният министър.