Всяването на паника и страх у хората е колкото морално неприемливо, толкова и напълно нормално за тези политици, които са го сложили на видно място в арсенала си.

Историята – от Римската империя до Брекзит - е пълна със случаи, в които говоренето на откровени фантасмагории идва на помощ там, където реалните аргументи са се оказали безсилни. Никоя държава не е имунизирана от масови психози и за никоя партия не можем смело да заявим „Те не правят така!“.

В свой материал „Дойче Веле“ цитира журналистическо разследване на телевизия Ен Де Ер, посветено на най-новата кампания по насаждане на страх в бундесрепубликата – истерията около новата мигрантска вълна.

Макар тя на този етап да е по-скоро елемент от конфликта между Турция и Гърция, отколкото реалност за Западна Европа, германски крайнодесни среди и медиите, които ги подкрепят, твърдят, че в момента се изпълнява „План от 7 точки за подмяна на населението“ и за „Велико преселение“.

Планът, който не е никакъв план

На гребена на вълната е дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“ (AfD). В крайнодесните кръгове се споменава за тайна операция на ООН именно за подмяна на населението. Цитирана е една от лидерите на партията – Беатрикс фон Щорх, която пише в „Туитър“, че въпросните планове отдавна са написани, като към твърдението си прикачва и линк към документ на организацията.

„Този документ обаче не е никакъв план, а научно изследване, посветено на следния въпрос: Като имаме предвид застаряващото население и относително ниската раждаемост, дали намаляването на населението може да бъде компенсирано с миграция? В документа не се говори нито за някакъв план, нито пък за целенасочена подмяна на населението“, отбелязва DW.

Изследването е част от традиционната работа на ООН, която наблюдава демографските процеси и миграцията, за да създаде условия на държавите да правят оценка на демографското си състояние и бъдеще.

Значението на думите – въпрос на гледна точка

Друг пример за „подмяна“ е интервю на харвардския политолог Яша Мунк пред централната обзорна емисия на германската обществено-правна телевизия ARD.

В хода на разговора Мунк казва, че в ход е „уникален исторически експеримент“, който се състоял в подменянето на „моноетническата“ и „монокултурна“ демокрация в „мултиетническа“. Оттам плъзва и твърдението на дадени кръгове, че в ход е таен експеримент с населението.

Самият Мунк казва, че в подобни изяви по телевизията често се случва човек да е под влиянието на емоции и невинаги внимава какво точно казва или по-скоро как го формулира.

Той самият изобщо нямал усещането, че казва нещо скандално – имал предвид процес, който не е предизвикан умишлено и който е с напълно неясен резултат, а не нещо, което е замислено да се случи по определен начин. Само че секундите с това негово изказване бързо започнаха да се разпространяват в интернет.

„Започна се от някакви ултрадесни блогове, после дойдоха „Фейсбук“ групите на AfD, след което видеото се разпространи много бързо и превзе цялата крайнодясна сцена, та чак до американски неонацистки сайтове", обяснява самият Мунк. След тези думи той бива олицетворен като представител на „елитите и космополитите, които искат да изличат германското население“.

Хората не са шахматни фигури

Експерти по миграция са на мнение, че е абсолютно невъзможно правителствата и управляващите да са способни на това да местят хората като шахматни фигури и да дирижират миграцията. Припомнят се и множеството опити на дадени държави бюрократично да контролират миграцията – на практика никога движението на хората не се оказва под пълния контрол на правителствата, а често даже резултатът е напълно противоположен на очакваното.

Специалистите отбелязват, че когато се говори за миграция, всъщност се говори за флуктуация – тъй като хората непрекъснато са в движение. Това са сложни социално-икономически процеси, които не може да се обяснят чрез статус в социалните мрежи, клипче с драматична музика или някое друго от любимите изразни средства на любителите на конспирации.