„Преди няколко седмици минаха парламентарните избори с най-ниско участие на гражданите в България на избори въобще. Причината за това е, че огромна част от избирателите знаят, че масово се лъже. Още по-лошо е когато се лъже в една партия вътре и се клеветят другари и приятели“, коментира Валери Жаблянов от БСП в предаването „Лице в лице“.

Според колегата му Калоян Паргов терминът „вътрешна опозиция“, за каквито са определени те с Валери Жаблянов, е наложен от лидера на партията Корнелия Нинова.

„В БСП никога не е имало вътрешна опозиция, терминът беше изкусвено насаден и породи разделение. БСП е сбор от течения и мнения, които лидерът трябва да обедини в един юмрук, за да търси победата на избори“, отбеляза Паргов.

Валери Жаблянов, заедно с председателя на софийската организация на БСП – Калоян Паргов, организираха протест пред „Позитано 20” в деня на Националния съвет и поискаха оставка на председателя на партията.

„Създадохме една платформа „Социализъм 21 век“, с която да се противопоставим на безобразията на ръководството, което сведе БСП до четвърта политическа сила“, обясни Жаблянов.

Той отговори и на твърденята на своя съпартиец Христо Проданов, че е крепял кворума в 44-тото Народно събрание, с което е осигурявал управлението на ГЕРБ.

„Няма как това, което Проданов твърди да бъде прието, защото има регистри на Народното събрание и според тях е ясно кой и кога се е регистрирал. Аз съм се регистрирал един единствен път, откакто парламентарната група на БСП обяви бойкот на регистрацията. Проданов обаче не се регистрераше в 9 ч., а влиза в 9.27 ч. и се регистрира, за да си вземе заплатата“, обясни Валери Жаблянов.  

Според него това е ставало пред погледа на всички български избиратели и резултатът на БСП на изборите не е случаен факт. „Този двоен стандарт, лицемерие и клевети, които се ръсят от години, това е линията на Корнелия Нинова“, заяви Жаблянов. По думите му така не могат да бъдат спечелени нито едни избори, така се разспива една партия.

„Националният резултат на една партия зависи от националната политика на националния предизборен щаб и никакви регионални инициативи не могат да променят някакви тенденции и процеси“, коментира и Калоян Паргов по повод твърденията на Христо Проданов, че той е отговорен за лошия резултат на изборите в столицата.

„БСП в местен план е втора политическа сила – има 25% от местата в Столичния общински съвет. За местната организация тест и оценка са местните избори. През 2019 г., когато нещата зависят изцяло от местната организация, БСП за малко щеше да има кмет в София“, припомни Калоян Паргов.