Във връзка с предварителния доклад за еврото, разпространен от БНБ, с който „Възраждане“ и БСП обявиха вчера, че разполагат, а БНБ отрекоха да е излязъл от тях, икономистът Георги Кадиев заяви в предаването „Лице в лице“, че това е огромен гаф.

„Тези хора са отговорни за опазването на нашите пари. Те не са някакви депутати в парламента, които могат да приказват каквото си искат. Дори това, че са го дали, а сега твърдят, че не са го дали. Дори това е гаф. Не можеш да лъжеш. Отделно, че нямаш право да го даваш на една парламентарна група и то на тази, която е най-много против еврото, преди да го дадеш на другите парламентарни групи, за да могат те да вадят извадки от текста и да го ползват както и ме удобно“, каза Георги Кадиев.

Той уточни, че не е привърженик на еврото в момента, но е привърженик да влезе, когато сме готови.

„Но не искам някой да получава предимството да получава информация преди всички останали и да си прави трибунки, пресконференции и да излага неговата версия без ние, всички останали, да знаем за какво става въпрос“, добави бившият зам.-министър на финансите.

В коментар на бюджета, той заяви:

„Министерството на финансите подготви три варианта на бюджет. Първият вариант беше, ако всички политики, които вече са приети в закони, са инкорпорирани, примерно на 1 юли да се вдигнат пенсиите по т.нар. швейцарско правило, ръст на инфлация, ръст на осигурителен доход. Трябваше на 1 юли догодина да се вдигнат с 10% приблизително, ако инфлацията седи в рамките, в които очакваме“.

По думите му първият вариант е щял да стигне на бюджетен дефицит 6,6% и необходимост от 15 млрд. дълг.

„Те се уплашиха от това нещо. Направиха втори вариант, при който направиха някаква политика. Пенсиите няма да ги вдигнем с 10% ,ще ги вдигнем с 5%, слязоха на бюджетен дефицит 3% в този вариант. Уплашиха се и от това нещо, защото веднага ще стане някой и ще каже – кои сте вие, че да не са с 10%, а да са с 5%, поради което направиха най-лесното. Оставяме бюджета от тази година – оправяйте се. И сега парламентът ще трябва да се оправя“, каза още Кадиев.

„Това, което служебната министърка направи е конят, който буйства, тя се опита да му дръпне малко юздите, с идеята леко да го успокои, защото конят буйства много и ще си хвърли ездача много лошо да падне, засилил се е и ще скочи в реката. Това е една метафора на онова, което се случва в България“, заяви Кузман Илиев.

Той добави, че всяка година от тук насетне си прибавяме 15 млрд. дълг, и го удвояваме.

„Вече пазарите ни наказват все едно сме бананова република, такива са ни разходите за финансирането. И знаете ли какво правим – застрашаваме борда, защото ние много говорим за еврото, обаче, когато задлъжняваш толкова много ти застрашаваш борда. Когато имаш големи разходи и много големи задължения, в един момент на някой може политически да му хрумне, че явно не могат да се плащат и трябва да отвързваме котвата. Това не се прави -Всичко бордове са падали заради големи задължения и политическо решение“, отбеляза Илиев.

Ние трябва да сме разумни, много по-консервативни в някакъв смисъл, добави той.