Сюжетът във Висшия съдебен съвет (ВСС) се е заплел много сериозно. Това каза в предаването „Лице в лице“ доц. Христо Христев за искането на Иван Гешев „да бъдат тълкувани правомощията на ВСС при изтекъл мандат от страна на Конституционния съд“.

„От една страна е безспорно, че действащият в момента ВСС е с изтекъл мандат, а от друга - че предвидените в законодателството процедури за излъчването на нов състав не са завършили. Респективно може да се постави въпроса, след като нямаме изрично произнасяне от Конституционния съд по отношение на ВСС, може ли този орган да упражнява правомощията си“, заяви преподавателят по право в СУ.

Юристът е категоричен, че този казус седи принципно, защото ако се изходи от тезата, че той е с изтекъл мандат, тогава всички решения на ВСС са нелегитимни. И допълни, че „друг е въпросът дали държавата няма да изпадне в същинска конституционна криза, тъй като един от органите в държавата не може да функционира“.

„Разглеждам искането на Иван Гешев като нещо позитивно. То позволява да се внесе яснота по въпроса. Може да се направи такова запитване. Тълкуването, което е направено към момента касае Инспектората на ВСС – той също е конституционно уреден орган, макар и с по-различни правомощия от ВСС. Неговият състав обаче също не е подновен“, обясни още юристът.

Доц. Христо Христев обясни, че донякъде е притеснително, че Конституционният съд също не е с пълен състав, защото не са излъчени всичките му предвидени в закона членове. Така или иначе обаче този казус трябва да бъде решен, каза още той.

„Този състав на ВСС може теоретично да продължи да съществува във времето, ако не се събере необходимото мнозинство в парламента за излъчване на нов състав. Всичко това не е нещо положително, но няма нужда и от някакъв драматизъм“, каза още юристът. Според него има и други държави в ЕК, които имат този проблем – в Испания вече четири години не може да бъде формиран нов състав на ВСС по аналогични на България причини.